Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Vanningstips i tørre varme perioder

Published on 2018-06-06 under Uncategorized
Vanningstips i tørre varme perioder

Det har ikke regnet her på ganske mange uker mens temperaturene er høye. Jorda har tørket ut. Her følger litt tips hvordan du lettest kan vanne kjøkkenhagen og frukthagen din uten å bruke mer vann og tid enn nødvendig.

Kjøkkenhagen

Ettårige grønnsaker (så nesten alle grønnsaker), har korte røtter. De trenger derfor vann når det ikke regner i noen dager. Heldigvis tåler de fleste planter litt, men får de for lite vann, så stopper først veksten opp før de blir brune og dør. Så for å opprette holde veksten må du vanne; og det må ganske mye vann til for at jorda skal bli fuktig igjen. Så lenge nettene er varme og vannet er en sjelden vare, er det best å vanne på kvelden. Da fordamper det minst mulig og alt kan bli suget opp av jorda. En liten, innstilbar vannspreder funker fint. Bruk litt tid å stille den inn, slik at du vanner kun kjøkkenhagen og ikke terrassen, veien eller hekken. Når du vanner, skru på vannet i 1 time om gangen, gjerne hver dag så lenge du ser/kjenner at jorda er tørt. Er det ikke lov i kommunen din å vanne med vannspreder, er du nødt å bruke drypp-/svetteslanger, legge dem ut i kjøkkenhagen og skru dem på 1 time om gangen på kvelden så lenge du kjenner jorda er tørt. Eller, alternativet er å få deg en skikkelig styrketrening hver dag ved å bære vannkanner fram og tilbake.

Blir nettene kalde, er det bedre å vanne tidlig på morningen. Da får plantene en kald dusj, men de blir fort varmet opp av den varme sola etterpå. Spede grønnsaksplanter er ikke så glad i å bli sendt til sengs med kalde føtter!

Frukthagen

Frukttrær og bærbusker er flerårige planter med store, lange og dyppe røtter. Har plantene stått i noen år, og vannet er en sjelden vare, så kan du se på plantene før du skrur på vannet. Så lenge bladene ser friske og grønne ut, så har planten fortsatt nok vann rundt røttene at du slipper å tenke på den. Den vokser kanskje ikke, men det dør ikke heller. Hvis bladene derimot begynner å se slitne ut, de mister glansen, henger ned og blir mørkere, så finner ikke røttene vann lengre. Da er det på tiden å hjelpe dem. Du sparer mest vann ved å legge vannslangen eller svetteslangen helt inn til buskens stamme(r) og la dem vanne en god stund. Gjerne på kvelden når fordampingen er lavest. Du trenger ikke å gjenta dette hver dag, men det er viktig at du gir dem masse vann når du gjør det. Jorda må suge til seg fuktigheten og da holder det ikke med 3 liter. Er fruktplantene dine derimot ny plantet, så har ikke røttene etablert seg ennå. Det vil si at røttene ikke er så dype og lange ennå. I så fall er det viktig med litt vann hver dag så lenge tørken holder seg. Tenk gjerne 5-10 liter per plante per dag i starten.

Asparges, jordbær, rabarbra, og andre stauder

De grønnsaker og frukt og bær som er flerårige stauder, har lengre røtter enn ett-årige grønnsaker, men kortere enn frukttrærne og bærbuskene dine. Men, de tåler som regel mye tørke før de dør. Er det fortsatt nok med vann hos deg, kan du vanne dem 2-3 ganger i uka for å få en god innhøsting. Men er vannet blitt sjelden vare, så må du kanskje velge å la dem tørke helt til du ser at bladene ikke er friske og grønne lengre, akkurat som med frukttrær og bærbusker. Vanningen kan i så fall gjerne skje med godt innstilt spreder, men enda bedre med svette/dryppslange. Vanner du på kvelden, reduserer du fordampingen mest mulig. Heldigvis er det utrolig sjelden disse stauder dør av tørken. De kan bli helt brune, og allikevel vokse opp igjen når det begynner å regne igjen.

Nytt varmen; det gjør grønnsaksplantene dine også så lenge de har noe å drikke:)

Tagged: , , , , , , , , , ,