Hva har skjedd på Lizas Småbruk

VANNBAKKELSER

Published on 2024-11-28 under Oppskrifter
VANNBAKKELSER

Mange tror at vannbakkelse er vanskelig å lage, men det er faktisk enklere enn det ser ut. Det finnes mange varianter av vannbakkelse, og ingrediensene kan variere fra land til land – i dag brukes vannbakkelse over hele verden. I Norge er vannbakkelse kanskje mest kjent servert med iskrem, mens de i Frankrike ofte brukes til søte retter som éclairs au chocolatnonnetteParis-Brest og profiteroles. Vannbakkelse er nydelig i salte varianter, fylt med ost, posteier, patéer eller grønnsaks mousse.

I julesesongen elsker vi å servere vannbakkelse fylt med rakfisk, rømme, rødbeter, purre og løk. De smaker også fantastisk med en liten ribbebit, rødkål, syltet agurk og en klatt sennep – perfekt til julebuffet!

I vannbakkelsedeigen er det en blanding av vann og melk. Når deigen varmes opp under baking, fordamper væsken og skaper hulrom i deigen, samt en sprø skorpe. Melet og eggene sørger for at deigen blir luftig og holder fasongen. I denne oppskriften bruker vi både vann og melk, men det er også mulig å kun bruke vann, noe som gir litt tørrere vannbakkelser. Bruker man kun melk, blir de saftigere. For ekstra smak kan man også tilsette krydder i deigen.

MengderIngredienser
 Til 12 vannbakkelser
1 dl Vann
1 dlMelk
120 grSiktet hvetemel/spelt
70 grSmør
2-3 klyperSalt
2Egg
1 ssValmuefrø eller andre hakket frø
 Eggeplomme til valmuefrø

Slik gjør du :

  1. Forvarm ovnen til 180 °C, på varmluft.
  2. Mål opp alle ingrediensene.
  3. Ha vann, melk, salt og smør i en kjele (tilsett også litt sukker hvis oppskriften er søt).
  4. Varm opp blandingen på middels varme til smøret har smeltet.
  5. Ta kjelen av varmen, og tilsett alt melet på én gang. Rør godt med en tresleiv eller slikkepott til deigen samler seg.
  6. Sett kjelen tilbake på lav varme og rør deigen jevnt i ca. 5 minutter, til den løsner fra kantene og former en ball.
  7. Fjern kjelen fra varmen og la deigen avkjøles i noen minutter. Den bør være rundt 60 °C før du fortsetter – hvis den er for varm, vil eggene koagulere.
  8. Tilsett eggene ett om gangen. Rør forsiktig inn hvert egg med en tresleiv før du tilsetter neste. Det kan være lettere med en pisker, men lurt å ta det forsiktig.
  9. Når deigen er ferdig, fyll den i en sprøytepose eller en plastpose med et lite hull i hjørnet. Dekk en stekeplate med bakepapir og sprøyt ut små boller på størrelse med golfball, med litt avstand mellom dem. Alternativt kan du bruke en skje.
  10. Pensle deigkulene lett med eggeplomme, og dryss eventuelt valmuefrø på toppen eller andre type frø du har lyst på .
  11. Stek i ovnen på 180 °C i 20-25 minutter ( Det er litt avhengig av størrelsen du lagde), til vannbakkelsene er gyllenbrune og sprø. Unngå å åpne ovnsdøren under stekingen, da deigen kan falle sammen. Gjerne sett ovnsplater i midten slik at varmen blir best fordelt.
  12. Når de er ferdigstekte, åpne ovnsdøren på gløtt og la vannbakkelsene stå i omtrent 20 minutter for å sikre at de ikke mister formen.
  13. Ta dem deretter ut av ovnen, og de er klare til å fylles.

Håper det smaker!

Vil du utforske alle de spennende mulighetene med vannbakkelse eller lære å lage norske tapas? Bli med på vårt Norske tapaskurs lørdag 15. februar!

Tagged: , , ,