VANNBAKKELSER
Mange tror at vannbakkelse er vanskelig å lage, men det er faktisk enklere enn det ser ut. Det finnes mange varianter av vannbakkelse, og ingrediensene kan variere fra land til land – i dag brukes vannbakkelse over hele verden. I Norge er vannbakkelse kanskje mest kjent servert med iskrem, mens de i Frankrike ofte brukes til søte retter som éclairs au chocolat, nonnette, Paris-Brest og profiteroles. Vannbakkelse er nydelig i salte varianter, fylt med ost, posteier, patéer eller grønnsaks mousse.
I julesesongen elsker vi å servere vannbakkelse fylt med rakfisk, rømme, rødbeter, purre og løk. De smaker også fantastisk med en liten ribbebit, rødkål, syltet agurk og en klatt sennep – perfekt til julebuffet!
I vannbakkelsedeigen er det en blanding av vann og melk. Når deigen varmes opp under baking, fordamper væsken og skaper hulrom i deigen, samt en sprø skorpe. Melet og eggene sørger for at deigen blir luftig og holder fasongen. I denne oppskriften bruker vi både vann og melk, men det er også mulig å kun bruke vann, noe som gir litt tørrere vannbakkelser. Bruker man kun melk, blir de saftigere. For ekstra smak kan man også tilsette krydder i deigen.
Mengder | Ingredienser |
Til 12 vannbakkelser | |
1 dl | Vann |
1 dl | Melk |
120 gr | Siktet hvetemel/spelt |
70 gr | Smør |
2-3 klyper | Salt |
2 | Egg |
1 ss | Valmuefrø eller andre hakket frø |
Eggeplomme til valmuefrø |
Slik gjør du :
- Forvarm ovnen til 180 °C, på varmluft.
- Mål opp alle ingrediensene.
- Ha vann, melk, salt og smør i en kjele (tilsett også litt sukker hvis oppskriften er søt).
- Varm opp blandingen på middels varme til smøret har smeltet.
- Ta kjelen av varmen, og tilsett alt melet på én gang. Rør godt med en tresleiv eller slikkepott til deigen samler seg.
- Sett kjelen tilbake på lav varme og rør deigen jevnt i ca. 5 minutter, til den løsner fra kantene og former en ball.
- Fjern kjelen fra varmen og la deigen avkjøles i noen minutter. Den bør være rundt 60 °C før du fortsetter – hvis den er for varm, vil eggene koagulere.
- Tilsett eggene ett om gangen. Rør forsiktig inn hvert egg med en tresleiv før du tilsetter neste. Det kan være lettere med en pisker, men lurt å ta det forsiktig.
- Når deigen er ferdig, fyll den i en sprøytepose eller en plastpose med et lite hull i hjørnet. Dekk en stekeplate med bakepapir og sprøyt ut små boller på størrelse med golfball, med litt avstand mellom dem. Alternativt kan du bruke en skje.
- Pensle deigkulene lett med eggeplomme, og dryss eventuelt valmuefrø på toppen eller andre type frø du har lyst på .
- Stek i ovnen på 180 °C i 20-25 minutter ( Det er litt avhengig av størrelsen du lagde), til vannbakkelsene er gyllenbrune og sprø. Unngå å åpne ovnsdøren under stekingen, da deigen kan falle sammen. Gjerne sett ovnsplater i midten slik at varmen blir best fordelt.
- Når de er ferdigstekte, åpne ovnsdøren på gløtt og la vannbakkelsene stå i omtrent 20 minutter for å sikre at de ikke mister formen.
- Ta dem deretter ut av ovnen, og de er klare til å fylles.
Håper det smaker!
Vil du utforske alle de spennende mulighetene med vannbakkelse eller lære å lage norske tapas? Bli med på vårt Norske tapaskurs lørdag 15. februar!