Hva har skjedd på Lizas Småbruk

TARTE TATIN (eller oppned terte) med rødbeter

Published on 2022-11-15 under Uncategorized
TARTE TATIN (eller oppned terte) med rødbeter

Tarte Tatin er en terte som blir bakt opp ned. Ofte er den laget med vakre karamelliserte epler og en fin mørdeig og blir da servert med en deilig tykk crème fraîche. Men tarte tatin er ikke bare en søt dessert. Du kan også lage salte tarte tatin med rødbeter, poteter, sikori, løk, tomater, nepe, gulrøtter, kålrot, pastinakk, gresskar osv.

Den lille historien her lærer alle i Frankrike om tarte tatin:

Legenden sier at Tatin-søstrene, eiere av en hotellrestaurant i Loire i Frankrike ved et uhell oppfant den. En av søstrene som ønsket å lage en eplepai, glemte å legge deigen i formen. Da hun oppdaget det, lo hun deigen oppå fyllet under stekingen. Og vips, der var tarte tatin!

Det ble ihvertfall en super feil!

Deigen kan du lage for hånd (se oppskriften herunder), eller du kan også ‘jukse’ litt og kjøpe butterdeig i butikken. Det finnes i plater i fryseren.

Oppskrift deigen til «Tarte Tatin »

1 pai form (sirka 30 cm) til 6 personer                  

250 gr siktet eller sammalt mel                                 ELLER, til late dager kan du også bruke en pakke

120 gr smør                                                               med butterdeig fra butikken (det ligger i fryseren)

4 klype salt                                                                       

1 halvt glass vann                                                          

3-4 klyper timian                                                           

30 gr hasselnøtter                                                         

Slik gjør du deigen:

  1. Vei ingrediensene. Smøret kan gjerne taes ut av kjøleskapet litt før, slik at det ikke er så hardt.  
  • Elt sammen mel, smør, krydder og salt for hand på arbeidsflaten. Etter at du har blandet disse ingredienser, tilsett vannet, litt etter litt og jobb litt med deigen sånn at du får en jevn og smidig deig.

Hvis du ikke vil ha med timian, eller lage noen nye varianter, kan du også bruke andre krydder i deigen, som karve, muskat, rosmarin eller gurkemeie. Her er det bare å tilsette det du har lyst på og som kan passe med de grønnsaker du bruker.

  • Hvis hasselnøttene ikke er ristet, varm opp en stekepanne på middels varme. Rist nøttene i den til de er gylne (sirka 3 minutter). Følg godt med, plutselig er de brente! Flytt dem over til en bolle slik at de får avkjølt seg litt før de går i deigen. Hakk hasselnøtter eller bruk morter for å finhakke de. Tilsett de hakkede hasselnøtter i deigen og elt dem inn.

Her kan du også bytte ut hasselnøttene med andre nøtter avhengig av hvilke grønnsaker eller frukt du ville bruke. Tenk valnøtter, mandler, cashewnøtter osv.

  • Til slutt lager du en ball av deigen og lar den hvile 15 min dekket med en kledde.

Oppskrift grønnsaksfyllet til «Tarte Tatin»

Her har vi laget fyllet med rødbeter, men mange andre grønnsaker funker også veldig bra. Tenk gresskar, gulerøtter, kålrot, pastinakk, kålrabi, sikori og valnøtter med litt blå mugg ost drysset på toppen, eller bruk løk med muskattnøtt. Enda flere varianter er fennikel med karve eller auberginer med provence krydder. Hvis du bruker hvite grønnsaker, kan det være fint å bytte ut balsamico med hvit vin når du deglaserer på slutten.

Fyll til 1 Tatin deig                                                        

480 gr rødbeter                                                                              

3 spiseskje balsamicoeddik                                       

30 gr smør                                                                        

30 gr brun sukker                                                          

Salt og pepper                                                                

Slik gjør du «Tarte tatin»:

  1. Hvis rødbetene er rå, skal de kokes først. Beregn sirka 1-1,5 time med koking, litt avhengig av størrelsen. Det er lurt å ikke stikke rødbetene for å sjekke at de er møre, der de vil miste saften sin etterpå. Istedenfor kan du prøve å gni av toppen. Hvis rødbeten er ferdigkokt, vil skinnet flasse av på dette stedet.
  • Skjær de kokte rødbetene i 0,5 cm skiver. Smelt sukkeret i en stekepanne. Tilsett smøret og bland sammen slik at du får en «slags» karamell. Så legger du rødbetene i stekepannen, spre karamellen over dem. Kok i ca 5-10 minutter. Når bitene har blitt litt karamellisert, tilsetter du balsamico eddiken. Eddiken vil deglasere stekepannen. Med denne prosessen vil du få alle gode smaker som har satt seg i pannen med.
  •  Varm ovnen til 180 °C. Kjevle ut mørdeigen. Smør formen med smør og legg rødbeteskivene i paiformen.  Legg så deigen over rødbetene og trykk lett på kantene for å unngå at saltkaramellen renner over. Skjær eventuelt litt deig bort, hvis du har for mye deig.
  • Stek i ovnen i 30 minutter. Når paien er ferdig, er det lurt å snu den med en gang. Bare legg formen opp ned på en tallerken. Så kan du la den avkjøle i 2 til 5 minutter. Da løsner formen som regel fra deigen og du kan fjerne formen.

Hvis du har lyst på en ekstra festlig vri: PEPPERROTMOS, topping til tarte tatin

1 dl kremfløte

1 dl yoghurt naturell

1 spiseskje dijon sennep

2 -3 spiseskje revet pepperrot

1 spiseskje sitronjus

1 spiseskje honning

Salt og hvit pepper

Bland sammen yoghurt, sennep og honning. Tilsett sitron jus og fersk revet pepperrot. Pisk fløten stiv og bland den forsiktig inn i yoghurtblandingen, for å beholde luften i fløten. Smak til med salt og hvit pepper. Har du tid, så er det fint å la den stå i noen timer slik at pepperrotsmaken kommer bedre frem, men den blir uansett godt. Nydelig som topping på tarte tatin.

Tagged: , , , ,