Hva har skjedd på Lizas Småbruk

surdeig, landbrød, urbrød – brødoppskrift på gamle måten

Published on 2020-02-12 under News
surdeig, landbrød, urbrød – brødoppskrift på gamle måten

IMG_7394 IMG_7405 IMG_7408

Lyst å lage denne? Her er oppskriften vi bruker. Du kan gjerne variere med andre melsorter.

Ingredienser:
1 kg mel (her brukte vi 50% sammalt spelt, 50% finsiktet spelt)
600 g vann
2 øser med surdeigstarter, eller en liten klump med gjær (1/8 pakke maks)
1 spiseskje honning eller sukker
10-15 g salt
eventuelt 200 g frø du liker (solsikke, linfrø, gresskar osv)
litt matolje

Bland alle ingrediensene unntatt olje og elt i omtrent 10 minutter (evt kjøkkenmaskin 10 minutter på laveste hastighet). Deigballen du ender opp med skal ha litt mer tendens til å klebre til hendene dine enn vanlig brøddeig, men ikke mer enn at du klarer å lage en rund ball med det. Tilpass evt. med litt ekstra mel/vann.

Smør en stor bolle med litt matolje og legg deigen din oppi. Pensle litt matolje på toppen, legg på noe som tetter ganske godt (skjærefjøl, plastfolje eller lignende). Sett bort og gå og gjør noe annet. Sjekk av og til hvordan det går med hevingen. Når den har blitt omtrent dobbel så stor, tar du den fram igjen. Det kan være over natta hvis den har stått kjølig med kun surdeig eller etter 2-3 timer hvis den står i nærheten av peisen med kun gjær. Begynner du å se hull i toppen, begynner det å haste.

Nå skal du varsomt brette den til den fasongen du ønsker. Smør litt olje på kjøkkenbenken. Ta deigen forsiktig ut av bollen. Fordi du har olje under, vil den forhåpentligvis komme lett ut av bollen. Nå skal ta litt olje på hendene og forsiktig med fingertuppene flate den ut til et a4-ark. Bret så forsiktig i 3 fra begge sider (se bilde). Flat ut igjen med fingertuppene og brett i 3 fra motsatt retning (oven og nedenfra). Eventuelt kan du gjenta dette en runde til, hvis du ikke er fornøyd med fasongen på deigen din nå. Ta en hevekurv, dryss rikelig med mel i bunn og legg deigen opp ned i den. Dryss rikelig med mel på toppen av deigen og dekk av med kjøkkenhåndkle. Har du ikke hevekurs, bruk vanlig brødform.

La heve til dobbelstørrelse. Dette pleier å gå mye fortere enn første hevingen, gjerne på 1-2 timer avhengig av temperaturen. Når du ser at det nærmer seg, setter du ovnen på maks varme. Gjerne under- og overvarme samt vifte. Hvis du har en bakestein, legg den inni. Begynner deigen å få hull i toppen haster det veldig. Du skal egentlig ikke komme ditt.
Når ovnen er varm, snur du deigen forsiktig på en pizzabrett, alternativt stekeplate. Skjær med en taggete kniv noen kutt i toppen, omtrent 1-2 cm dype. Dette hjelper luften i deigen å ekspandere og brødet til å heve raskt i ovnen. bruker du brødform, snur du ikke på pizzabrett men kutter fortsatt i toppen.

Ta 1 dl vann i en kopp, åpne ovnen, sett i brødet, hiv vannet under brødet på bunnen av ovnen. Dette vil gi masse vanndamp, som hjelper å bygge en god skorpe. Steng ovnen så fort som mulig. Etter 10 minutter setter du ovnen på 180, nå gjerne kun over- og undervarme. Etter totalt 55 minutter er brødet ditt ferdig. La kjøle ned på rist. Velbekomme!

* Ønsker du surdeigstarter, kom og hent:)
* Ønsker du deig hevekurv, kan du kjøpte på bl.a. Clas Ohlsen, Kokken og bakeren på nettet osv.
* Ønsker du å lære mer om surdeig, landbrød, baking med gamle kornsorter, meld deg på vårt brødbakekurs: 16. november, 28. januar eller 10. mars: www.lizassmabruk.no/kurs

Ha en fin dag!
Lizas Småbruk
Kurs fra jord til bord

Tagged: , , , , , , , ,