Surdeig, landbrød, urbrød – brødoppskrift på gamle måten
Lyst til å lage et godt gamledagsbrød? Her er oppskriften vi bruker. Du kan også variere med andre melsorter!
Ingredienser:
- 1 kg mel (for eksempel 50 % sammalt spelt og 50 % siktet spelt)
- 600 g vann
- 2 øser surdeigstarter, eller en liten klump gjær (maks 1/8 pakke)
- 1 ss honning eller sukker
- 10-15 g salt
- Valgfritt: 200 g frø (solsikke, linfrø, gresskar osv.)
- Litt matolje
Fremgangsmåte:
- Deigblanding og elting:
- Bland alle ingrediensene (bortsett fra olje) og elt i omtrent 10 minutter (bruk laveste hastighet på kjøkkenmaskinen hvis du har en). Deigen skal være litt klebrig, men fast nok til at du kan forme den til en ball. Juster eventuelt med litt ekstra mel eller vann.
- Første heving:
- Smør en stor bolle med litt matolje og legg deigen i bollen. Pensle litt olje på toppen, dekk til med plastfolie, skjærefjøl eller lignende, og sett til heving. Hevetiden vil variere:
- Surdeig: Over natten i et kjølig rom.
- Gjær: 2-3 timer på et lunt sted.
- Når deigen har nådd omtrent dobbel størrelse, er den klar til neste steg. Hvis du ser små hull i toppen, betyr det at hevetiden nærmer seg slutten.
- Smør en stor bolle med litt matolje og legg deigen i bollen. Pensle litt olje på toppen, dekk til med plastfolie, skjærefjøl eller lignende, og sett til heving. Hevetiden vil variere:
- Bretting og forming:
- Smør litt olje på kjøkkenbenken og ta deigen forsiktig ut av bollen. Press forsiktig ut med fingertuppene til den er omtrent på størrelse med et A4-ark.
- Brett deigen i tre deler fra sidene, og deretter i tre fra topp og bunn. Du kan gjenta brettingen én gang til hvis ønsket. Legg deigen i en godt melet hevekurv med sømmen opp, eller en brødform hvis du ikke har hevekurv. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve til dobbel størrelse (ca. 1-2 timer, avhengig av temperatur).
- Forbered ovnen:
- Når brødet nærmer seg ferdighevet, sett ovnen på maks varme (over- og undervarme med vifte). Har du bakestein, legg den i ovnen for oppvarming.
- Når deigen er dobbelt så stor og fylt med små lufthull, er den klar til å stekes.
- Steking:
- Forsiktig velt deigen ut på en pizzaspade eller stekeplate hvis du bruker hevekurv. Skjær noen snitt i toppen med en taggete kniv (1-2 cm dype) for å hjelpe deigen å heve godt i ovnen. Om du bruker brødform, kutt direkte i toppen.
- Hell 1 dl vann i en kopp, åpne ovnen og sett inn brødet. Hell vannet på bunnen av ovnen for å skape damp, og lukk ovnen raskt.
- Etter 10 minutter, senk varmen til 180°C (kun over- og undervarme om mulig). Stek videre i totalt 55 minutter.
- Avkjøling:
- Ta ut brødet og la det kjøle seg ned på rist. Vel bekomme!
Tips:
- Ønsker du en surdeigstarter? Kom gjerne innom!
- Trenger du hevekurv? De kan kjøpes hos Clas Ohlson, Kokken og Bakeren, eller andre nettbutikker.
- Vil du lære mer om surdeig, landbrød og baking med gamle kornsorter? Meld deg på vårt brødbakekurs: 20. juni 2025.