Hva har skjedd på Lizas Småbruk

STIKKELSBÆRKETCHUP

Published on 2024-02-25 under Oppskrifter
STIKKELSBÆRKETCHUP

Er du glad i ketchup? Har du stikkelsbær i fryseren? Så kan man lage stikkelbærketchup.

Utrolig godt på pølse eller annet kjøtt!

Ingredienser:

1 kg stikkelsbær

125 gr sukker (gjerne lys brun sukker)

75 ml epleeddik (bruk eventuelt hvitvinseddik)

2 ts fransk sennep

1 ts revet ingefær eller ingefær pulver

0,5 ts nellikpulver

salt

litt kvernet pepper

2 halve liters flasker eller glass eller 4 250ml flasker eller glass.

Slik gjør du:

Begynn med å steriliserer flaskene eller glassene dine ved å legge dem i en kjele med vann som du koker opp og la koke i 2-3 minutter. Synes du det blir for skummelt, kan du også vaske dem godt og sette dem i en ovn på 120 grader inntil de er tørre. Sterileseringen har som hensikt å ta livet av alle bakterier og mugg i glassene.

Ha stikkelbærene i en kjele med 2 ss vann og la koke opp. Sett på lav varme, or rør litt i dem, til de er purert. Legg en sil over en kjele, og sil bærene. Det er væsken vi skal bruke, steinene og restene i silen kan gis til hønene dine eller kastes i matavfall.

Du har sikra 750 ml væske nå. Tilsett sukkeret, eddik, sennep, krydderne og litt salt og pepper til stikkelbærvæsken. Sett på komfyren og varm opp sakte. Rør litt av og til mens det koker sakte og blir litt tykkere. 

Når du er fornøyd med konsistensen, hell over i glassene eller flaskene dine. Sett på lokk og la kjøle ned. Som regel har du sirka en halv liter ketchup nå.

Bon appetit!

I kjøleskapet vil ketchupen din ha en holdbarhet av 4-6 måneder uåpnet. Etter åpning ville jeg ha spist den innen 2-3 uker. Får du litt mugg på den, kan du gjøre følgende: Mugg kan kun vokse hvor det er oksygen tilgjengelig, så kun på toppen. Oppdager du litt mugg, kast topplaget, smak om resten fortsatt smaker normalt og spis resten ganske så raskt. Har ketchupen fått en rar smak, kast den i matavfallet eller gi den til hønene. 

Etter en oppskrift fra ‘Fruit’ av Hugh Fearnley Whitingstall

Tagged: , ,