Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Dyrke i kjøkkenhagen – del 1

Published on 2020-01-21 under News
Dyrke i kjøkkenhagen – del 1
011012
Tida etter jul er en fin tid å starte planlegging på din (nye) kjøkkenhage. Februar er offisielt den siste vintermåneden og dagene begynner å bli lengre igjen. Her følger en steg-for-steg plan for å designe din kjøkkenhage for deg som ikke har hatt kjøkkenhage før eller ønsker litt hjelp:

Tegn arealet du har til rådighet med riktig mal. Del område i 4 omtrent like blokker. Dette blir beddene dine de neste årene. Mellom beddene må du lage stier (stein, planker, flis osv.). Og det er viktig å ikke lage stiene for smale for da kommer hverken bestemor eller trillebår gjennom det. Beddene bør ikke være bredere enn 2 ganger din armlengde, for å kunne luke og høste uten at du tråkker i salaten. Lag eventuelt flere stier gjennom beddene hvis du planlegger en større kjøkkenhagen. Men ikke tenk for stort. 10m2 gir en stor avling. 70 m2 gir vår familie på 5 nok grønnsaker året rundt. Det er mer gøy å utvide neste år enn å måtte gi opp avlingen halvveis i år fordi lukingen ble for mye jobb og du ikke finner igjen rødbetene.

Når du har tegnet stiene og beddene, kan du begynne å tenke hva du ønsker i beddene.

For å skape en bedre mangfold i jorda, utnytte næringen bedre og reduserer sykdompresset, er det lurt å lage en rulleringssystem, eller vekstskifte. En vanlig vekstskifte er ofte:
Bed 1: erter, bønner, sukkererter.
Bed 2: kålsorter (brokkoli, grønkål, kålrabi, osv
Bed 3: poteter, gresskar, squash, frilandsagurk
Bed 4: Løk (sjalott, hvitløk, purre, vårløk, løk), røtter (pastinakk, rødbete, gulrot osv) og salater.

Neste år får bed 1 kålene, 2 potetene, 3 løkene og 4 sukkererter. Året etter får 1 potetene, 2 løkene, 3 sukkererter og 4 kålene. osv. På denne måten kommer ingenting tilbake før det har gått 4 år; kålene får masse næring fra sukkerertene året før og potetene ploger jorda løst året for gulerøttene.

Hvis denne inndelingen ikke passer for deg, fordi du vil ha flere poteter, kan du eventuelt flytte gresskar, agurk og squash til kålbeddet. Men da bør de være der år etter år. Det samme gjelder salat (kan flyttes til potet beddet). Vil du ikke dyrke poteter, dropper du de og har greskar, agurk, squash og salater i det beddet. Viktigste er at ting ikke flyttes fra gruppe til gruppe, når du har delt dem inn i en gruppe.

Når du vet hvordan du skal dele inn beddene, kan du begynne å tenke hva du vil ha inn i disse beddene. Tegn inn hver av sortene du ønsker og hvor mye plass du ønsker å gi dem. Bruk gjerne en frøkatalog til inspirasjon når det kommer til sortene.

Når du er ferdig med det, kan du bestille frø. Som regel holder det i flere år med en pose frø, så du trenger ikke bestille 10 poser gulerotfrø selv om du er veldig glad i gulerøtter.
Norsk (økologisk) frø får du bestilt hos Solhatt økologisk hagebruk (katalog på nettet). Impecta Fröhandel har et kjempestort utvalg, rettet mot det nordiske markedet. Man kan bestille papirfrøkatalog om man vil.
Bestill gjerne sorter hvor det står at de er tidlig, kulderesistent og/eller enkelt å dyrke første året. Så kan du heller bli vågalt og prøve å dyrke banan neste år, når du har fått litt sukses.

Når du har fått frøene i huset kan du lese på baksiden når du skal så. Helt fantastisk!:) begynn å så inne. Først de tingene som liker å komme i jorda i februar/mars: knollselleri, purre, rosenkål, noen sorter frilandsagurk. Etter det sår du til oppal annen hver uke (eller når du husker det). Slutten av mars, og spesielt april måned er det mange frø som ønsker å starte grønnsakslivet sitt i en liten potte inne. Hold deg til frøposene, så går det som regel kjempefint. Husk at plantene må stå så lyst som mulig.

Hvis du ikke vil bruke tid eler ikke har mulighet til oppal inne, kan du også kjøpte småplanter. Prøv lokale gartnerier.

Her finner du tegning av vårt veksthus og vår kjøkkenhage for noen år siden, for å gi deg noen ideer.

Lizassmåbruk kjøkkenhage 2015-2016

Lykke til!

Ha en fin dag
www.Lizassmåbruk.no
Kurs fra jord til bord

Tagged: , , , , , , ,