spirer – dyrke selv
Midt på vinteren er det ikke så mye man kan dyrke. Det er tele i bakken mange steder og snøen ligger gjerne dypt. Selv på vestlandskysten, vil ikke noe vokse midt på vinteren. Da er det gøy å trylle fram noen spirer.
Spirer er egentlig ikke noe annet enn frø fra en spiselig plante som man spiser etter at frøet har begynt å vokse men før det har blitt noen særlig større enn 1 cm eller 2. Man kan spise spirer av mange forkjellige planter: kål, alfalfa, fennikel, havre, salat, bønnespirer osv. Listen er lang!
Du trenger ikke mye for å dyrke dine egne spirer. Spirefrø kan kjøpes på hagesentere og alle nettbutikker som selger frø (f.e. www.solhatt.no). Så trenger du ett eller annet å dyrke spirene i. Et glass med lok med masse hull i fungerer supert. De kan kjøpes sammen med frøene eller lages selv. Full glasset med 1 ss spirefrø. ha vann i glasset og la stå i noen timer. Dette setter fart på spiringen. Sett på lokket og hell av vannet (gjennom hullene i lokket) og sett glasset diagonalt slik at overflødig vann kan renne bort. La stå i ett døgn. Holdt så glasset under kranen og full med vann som du bare la renne bort igjen med en gang etterpå. Sett tilbake i diagonalposisjon. Vent i ett døgn igjen. Fortsett med vanning en gang i døgnet i 4-5 dager inntil spirene er ferdige. Spis i salater, på brødskive osv og oppbevar i 4-5 dager til i vinduskarmen hvor du fortsetter å vanne en gang om dagen.
Spirene smaker ikke bare godt, de er også rene vitaminbomber. Men ikke minst gir de en følelse av at våren er i gang!
Lyst å lære mer? Vi holder kurs i mange forskjellige tema. Ta en titt på kurskalenderen vår her: http://lizassmabruk.no/kurs