Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Sopp soya – oppskrift

Published on 2022-08-22 under Oppskrifter
Sopp soya – oppskrift

Nå at det begynner å komme godt med sopp i skogen, er det gøy å kunne lage soppsoya. Det er relativt enkelt, kan oppbevares veldig lenge og hever smaken i mange høst- og vinterretter.

Før du kan lage soppsoya trenger du å lage sopp lake. For det gir gran- eller furuskjellpiggsopp mest smak (se bildet), men egentlig kan alle sopp brukes til og med sjampignon fra butikken. Det er også helt greit å bruke sopp som er litt markspist. Beregne 5-6 dager til laken er klar til å brukes.


Ingredienser til 1 liter sopplake:

·  sopp og salt

·  Til 4-5 kilo sopp trenger du sirka 300 gr salt og det vil gi deg sirka 1 liter lake avhengig av hvor mye fukt det er i soppen. Tilpass salt mengden etter soppmengden du har.

Slik gjør du for sopplaken:

  1. Grovrens soppene og del dem i litt store bitter.
  2. Vei soppene og vei opp passende mengde salt til dem.
  3. Legg soppene og saltet lag på lag i en stor kjele eller bøtte med lokk.
  4. Legg noe tungt oppå, slik at alt presses sammen (flere tallerken for eksempel). Presset vil hjelpe å få saften ut.
  5. Sett på et kjølig sted ut av veien. Etter sirka 5-6 dager siler du bort soppene. Væsken du har igjen er en nydelig sopplake.

Ingredienser til sopp soya:

MENGDER Til 1 literINGREDIENSER
1 literSopplake
350grSukker
5 stkAnsjosfilet
1 teskjeKvernet hvit pepper
4 stkLaurbærblad
3 dlRødvin
6 stkEinerbær

Slik gjør du :

  1. Vei ingrediensene.
  2. Begynn med å brune sukkeret i en gryte. Vent til den har begynt å bli litt brun, men pass på; det er lett å brenne sukkeret eller deg selv. Ikke vent helt til det har blitt karamell for da vil det begynne å sprute når du tilsetter laken.
  3. Tilsett sopplaken forsiktig litt etter litt mens du rører.
  4. Tilsett ansjøs og alle krydder.
  5. La det småkoke på svak varme i sirka 5 minutter. Tilsett rødvinen og lar det småkoke i ytterlige 20-30 min.
  6. Etter det kan du sile det hele gjennom et klede og tappe det på rene flasker. Eventuelt kan du vente 1-2 dager før du tapper det på flaske, slik at væsken klarner litt mer og sile det en gang til før du tar det på flaske.

Oppbevares i kjøleskapet i mange måneder (fjorårets smaker fortsatt veldig godt her). Spises i soppretter, viltgryter, risottoer osv.

Tagged: , , , , ,