Sopp soya – oppskrift
Utrolig mange sopp i skogen i år, da er det gøy å kunne lage soppsoya. Det er relativt enkelt, kan oppbevares veldig lenge og hever smaken i mange høst- og vinterretter.
Før du kan lage soppsoya trenger du å lage sopp lake. For det gir gran- eller furuskjellpiggsopp mest smak (se bildet), men egentlig de fleste sopp kan brukes til og med sjampignon fra butikken. Det er også helt greit å bruke sopp som er litt markspist. Beregne 5-6 dager til laken er klar til å brukes. Det kan stå enda litt lengre for å utvikle enda mer smak.
Ingredienser til 1 liter sopplake:
· Sopp og salt
· Til 4-5 kilo sopp trenger du sirka 300 gr salt og det vil gi deg sirka 1 liter lake avhengig av hvor mye fukt det er i soppen. Tilpass salt mengden etter soppmengden du har.
Slik gjør du for sopplaken:
- Grovrens soppene og del dem i litt store bitter.
- Vei soppene og vei opp passende mengde salt til dem.
- Legg soppene og saltet lag på lag i en stor kjele eller bøtte med lokk.
- Legg noe tungt oppå, slik at alt presses sammen (flere tallerken for eksempel). Presset vil hjelpe å få saften ut.
- Sett på et kjølig sted ut av veien. Etter sirka 5-6 dager siler du bort soppene. Væsken du har igjen er en nydelig sopplake.
Ingredienser til sopp soya:
MENGDER Til 1 liter | INGREDIENSER |
1 liter | Sopplake |
350gr | Sukker |
5 stk | Ansjosfilet |
1 teskje | Kvernet hvit pepper |
4 stk | Laurbærblad |
3 dl | Rødvin |
6 stk | Einerbær |
Slik gjør du :
- Vei ingrediensene.
- Begynn med å brune sukkeret i en gryte. Vent til den har begynt å bli litt brun, men pass på; det er lett å brenne sukkeret eller deg selv. Ikke vent helt til det har blitt karamell for da vil det begynne å sprute når du tilsetter laken.
- Tilsett sopplaken forsiktig litt etter litt mens du rører.
- Tilsett ansjøs og alle krydder. Her kan du varier med andre krydder, stjerneanis, nellik, kardamome og ingefær.
- La det småkoke på svak varme i sirka 5 minutter. Tilsett rødvinen og lar det småkoke i ytterlige 1 time.
- Etter det kan du sile det hele gjennom et klede og tappe det på rene flasker. Eventuelt kan du vente 1-2 dager før du tapper det på flaske, slik at væsken klarner litt mer og sile det en gang til før du tar det på flaske.
Oppbevares i kjøleskapet i mange måneder (fjorårets smaker fortsatt veldig godt her). Spises i soppretter, viltgryter, risottoer osv.