Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Sopp soya – oppskrift

Published on 2022-08-22 under Oppskrifter
Sopp soya – oppskrift

Utrolig mange sopp i skogen i år, da er det gøy å kunne lage soppsoya. Det er relativt enkelt, kan oppbevares veldig lenge og hever smaken i mange høst- og vinterretter.

Før du kan lage soppsoya trenger du å lage sopp lake. For det gir gran- eller furuskjellpiggsopp mest smak (se bildet), men egentlig de fleste sopp kan brukes til og med sjampignon fra butikken. Det er også helt greit å bruke sopp som er litt markspist. Beregne 5-6 dager til laken er klar til å brukes. Det kan stå enda litt lengre for å utvikle enda mer smak.


Ingredienser til 1 liter sopplake:

·  Sopp og salt

·  Til 4-5 kilo sopp trenger du sirka 300 gr salt og det vil gi deg sirka 1 liter lake avhengig av hvor mye fukt det er i soppen. Tilpass salt mengden etter soppmengden du har.

Slik gjør du for sopplaken:

  1. Grovrens soppene og del dem i litt store bitter.
  2. Vei soppene og vei opp passende mengde salt til dem.
  3. Legg soppene og saltet lag på lag i en stor kjele eller bøtte med lokk.
  4. Legg noe tungt oppå, slik at alt presses sammen (flere tallerken for eksempel). Presset vil hjelpe å få saften ut.
  5. Sett på et kjølig sted ut av veien. Etter sirka 5-6 dager siler du bort soppene. Væsken du har igjen er en nydelig sopplake.

Ingredienser til sopp soya:

MENGDER Til 1 literINGREDIENSER
1 literSopplake
350grSukker
5 stkAnsjosfilet
1 teskjeKvernet hvit pepper
4 stkLaurbærblad
3 dlRødvin
6 stkEinerbær

Slik gjør du :

  1. Vei ingrediensene.
  2. Begynn med å brune sukkeret i en gryte. Vent til den har begynt å bli litt brun, men pass på; det er lett å brenne sukkeret eller deg selv. Ikke vent helt til det har blitt karamell for da vil det begynne å sprute når du tilsetter laken.
  3. Tilsett sopplaken forsiktig litt etter litt mens du rører.
  4. Tilsett ansjøs og alle krydder. Her kan du varier med andre krydder, stjerneanis, nellik, kardamome og ingefær.
  5. La det småkoke på svak varme i sirka 5 minutter. Tilsett rødvinen og lar det småkoke i ytterlige 1 time.
  6. Etter det kan du sile det hele gjennom et klede og tappe det på rene flasker. Eventuelt kan du vente 1-2 dager før du tapper det på flaske, slik at væsken klarner litt mer og sile det en gang til før du tar det på flaske.

Oppbevares i kjøleskapet i mange måneder (fjorårets smaker fortsatt veldig godt her). Spises i soppretter, viltgryter, risottoer osv.

Tagged: , , , , ,