Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Slaktetid – gris, lam, kalkun og haner

Published on 2019-10-21 under News
Slaktetid – gris, lam, kalkun og haner

Det er slaktetid. Ikke alle unge dyr som har vært født og klekt kan vi beholde videre. I tillegg har noen blitt såpass gamle, at vi ønsker at de ikke skal gjennom en vinter til. Akkurat som i gamle dager, slakter vi alle dyr som ikke skal gi oss nye lam/kyllinger/kalkuner til våren. Alle dyr slakter vi selv på bruket. Slik sliper de stresset ved å bli transportert til et slakteri, og vi får bestemme selv hva vi ønsker å beholde av innvoller og hvordan kjøttet mørnes.

Ved en god mørning bryter ensymer i kjøttet samt bakterier ned en del av kjøttets struktur. Dermed blir det mørere, eller egentlig lettere å tygge og smake. Mørning betyr også at en del av væsken i kjøttet fordamper. Du mister en del vekt og smaken konsentrerer seg. Vi mørner kjøttet ved å henge det i garasjen. Her er det fritt for fluer, godt ventilert, tørt og kjølig. Unge haner henger kun 1 døgn, mens en voksen sau fint kan henge til mørning i 10 dager hvis det ikke er for varmt ute.

I industrien vil man ikke miste fukten i kjøttet. Det betyr nemlig mindre vekt og dermed mindre inntekt. Så mørnet kjøtt i butikken betyr at kjøttet er pakket i plast for så å bli lagt på hylla til mørning. Ensymene vil fortsatt gjøre jobben med å bryte ned kjøttet, men smaken blir ikke den samme

 

Tagged: , , , , , , ,