Hva har skjedd på Lizas Småbruk

SIKORISALAT med blåmuggsost – oppskrift

Published on 2022-12-07 under News
SIKORISALAT med blåmuggsost – oppskrift

Sikori er en plante som dyrkes om vinteren. Den vokser først en sommer ute, så blir den tatt med inn og vokser videre om vinteren i mørket. Den er dermed en ypperlig grønnsak å dyrke i kjelleren om vinteren. Danskene kaller den derfor julesalat, og har den standard på julebordet. Den kan spises og tilberedes på mange forskjellig måter. Rå er den supert til salater. Du kan også koke eller steke den. Den blir nydelig når den er litt karamellisert. Den kan også brukes most eller i en gryte, i en pai, eller i supper. Smaken kan være litt bitter avhengig av sorten. De gamle variantene er mer bitre, men denne bitterheten kan kompenseres med søte krydder, honning eller epler. Den inneholder mange vitaminer, mineraler og antioksidanter, og er rik på fiber og lett fordøyelig. Med andre ord en ypperlig vintergrønnsak.

Rå sikori, eple, blåmuggost og valnøtter er en topp kombinasjon og gir en nydelig smakseksplosjon.

Blåmuggoster kan være litt skarpe noen ganger, men der blir fantastisk med sikori. Hvis blåmuggost ikke er favoritten din, kan man erstatter den med en annen fast gulost med mye smak.

Ingredienser Sikori salat

MengderIngredienser
 Til 6 personer
300 grSikori
1 ½  stkEpler
120 grBlåmuggost
70 grValnøtter
1 ssHonning 
 1/2 ssOlje

Slik gjør du:

  1. Vei opp alle ingredienser.
  2. Grovhakk valnøttene og legg i en mellomstor bolle.
  3. Smuldre eller kutt blåmuggosten og tilsett i bollen.
  4. Kutt bunnen av sikorien, del den i 4 og skjær i litt grove bitter (skiver på 1 cm f.e.).
  5. Vask eplene og kutt de i tynne skiver, lag strimler av skivene. Eller fin en annen måte å finkutte de på.
  6. Bland sammen sikori, valnøtter, blåmuggost og epler.
  7. I en liten bolle pisk sammen olje og honning. Hell over salatbollen sammen med resten av ingrediensene. Smak og tilsett eventuelt litt kvernet pepper. Hvis du syns det blir for bittert, kan du tilsette litt mer honning. Da er salaten klar til å nytes.

Den passer veldig fint som tilbehør til alle typer julemat!

Lyst å lære å lage flere spennende retter med norske grønnsaker? Vi holder blant annet vegetarmatkurs (med sesongens grønnsaker), norske tapas kurs (hvor denne salaten står på programmet), kjøkkenhagekurs (ingenting så gøy som å høste hjemmedyrkede sikori!) og mange andre kurs. Finn hele kursoversikten på http://www.lizassmabruk.no/kurs.

Tagged: , , , , , ,