Sikori pai med blåmugg ost – oppskrift
I Danmark er sikori en tradisjonell julegrønnsak. I Nederland, Belgia og Frankrike er det skikkelig vintersalat. I norge er det ganske ukjent. Egentlig litt rart, for den er lett og morsom å dyrke. Du sår den på våren, glemmer den gjennom hele sommeren når den ser ut som forvokst løvetann uten blomster og graver den opp før frosten blir altfor heftig (før tæla kommer). Så tar du røttene, vrir av bladene og planter røttene i en potte eller balje. Baljen settes i mørke på en plass hvor det sånn mellom 12 og 15 grader (eller det nærmeste du kommer). Sikorien begynner da å lage nye blader igjen, men siden den vokser i mørket, blir bladene helt hvite. Tada: du har dyrket fram sikori! Skjær av hodene, vann lit i baljen og la vokse videre. Vi klarer ofte å høste 3 ganger før røttene gir seg.
Sikori en litt bitter grønnsak som er deilig i salater med f.e. noen nøtter, frukt (rosiner, tørket abrikoser, eple, klementin, pære mm) og en yoghurtdressing. Men den blir også veldig godt i paier, som denne oppskriften
Sikori pai med blåmuggsost
Ingredienser:
1 Paideig eller 3 blader butterdeig
- 3 sikori hoder
- 3 kokte poteter
- Litt smør eller olje til steking
- 100gr rømme eller creme fraiche
- 1 spiseskje grov norsk sennep
- 1 spiseskje honning
- 30-40gr valnøtter
- 60-100gr blåmuggsost
Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 210 grader. Kutt sikoriene i 2 og stek med litt salt på lav til middelsvarme i en stekepanne sånn at de blir gylden. Skjær potene i skiver. Spre deigen i paiformen. Bland sammen rømme, sennep og honning i en liten bolle. Smør blandingen over deigbunnen. Legg potetene delt over bunnen. Legg sikorien over potetene i stjerne form. Sett i ovnen i sirka 20 minutter. Mens paien står i ovnen, kan du knuse og riste valnøttene i sirka 3 minutter (følg godt med, de blir fort brent). Når 20 minutter i ovnen har gått, kan du ta paien ut av ovnen, smuldre blåmuggsosten over paien og sett tilbake i ovnen i 2 minutter til slik at osten kan smelte. Til slutt kan du spre valnøtter over paien. Ferdig! 🙂
Nydelig med en grønn salat.
Bon appetit!
Lyst å lære mer? Meld deg på en av kursene våre som vegetarretter, fermentering, paier, gryteretter, kjøkkenhage med mye mer:). Du kan finne kurskalenderen her: www.lizassmabruk.no/kurs