Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Salatdyrking – kjøkkenhage for utålmodige gartnere

Published on 2018-06-26 under News
Salatdyrking – kjøkkenhage for utålmodige gartnere
Salater kan du så hele sommeren, fram til august. Og de vokser fort, som er gøy for barna: de har noe å høste før ferien er over.
 
Salatfrø er ganske liten, og lysgroende. Når du sår, vil de ikke være dypt nede i jorda, men se så vidt litt lys (2-3 mm under jorda). Det vil si at de også fort tørker ut i starten, så det kan være en fordel å legge over fiberduk de første 2 uker og/eller vanne regelmessig. De vokser fortere med litt gjødsel, men du trenger ikke å gjøre noe spesielt med jorda, bare passe på at det ikke vokser altfor mye ugress.
 
Mange salater trenger ikke mer en 6 uker for å begynne å bli høstemoden.
Plukksalater er salater hvor du klipper av bladene for så å la dem vokse ut igjen og klippe igjen. Dette kan du gjøre så fort planten har fått 3-4 blader og helt fram til den begynner å skyte oppover og danne blomst. Jo oftere du klipper, jo bedre. Plukksalater vokser spesielt fort, siden du ikke trenger å vente til de danner et ‘hode’ og sånn sett er de ypperlig til den utålmodige gartneren! Du finner mange varianter i frøpose-hyllene, som Ruccola, portulakk, vintersalat, babyleaf, mangold, plukksalat osv.
 
Snegler liker salat like mye som vi gjør. Så noen ganger kan de være et problem. Prøv ølfeller, plukk dem bort eller kjøp biologisk bekjempelse (nemaslug). Eller del salaten med dem. De faller av når du vasker salaten, så vasker du godt, så havner de ikke oppi.
 
Med litt balsamico og olje blir dette helt nydelig!! Nytt mangfoldet! 🙂
 
Ha en fin dag,
www.lizassmabruk.no
Kurs fra jord til bord
 
#salatdyrking #kjøkkenhagen #hjemmedyrketsalat #plukksalater
Tagged: , , , ,