Hva har skjedd på Lizas Småbruk

RUSTIKK GRESSKAR PAI

Published on 2023-12-13 under Oppskrifter
RUSTIKK GRESSKAR PAI

Denne gresskarpaien er en glede å spise, flott å se på, lett å lage og man kan bruke mange forskjellig ingredienser/råvarer. Kort sagt: den bør prøves!

Vanligvis steker man paier i paiform, men her bretter man deigkanten over råvarene igjen, slik at det blir en poset og man trenger å steke den kun på et stekebrett. Med valget av råvarer kan du være veldig kreativt. Grønnsaker, kjøtt, fisk, ost, belgfrukter eller nøtter! Noen eksempler som vi er glade å lage: rotgrønnsaker- ost-sennep-hasselnøtter; kremost-gulrøtter-gurkemeie-karve; pesto-sopp-parmesan; pære-blåmuggost-valnøtter; rødbeter-chevreost-timian, mm ….

Rustikk pai kan også bli en dessert med epler, plommer, rabarbra eller bær som fyll. Igjen: her er kan man slippe løs fantasien … Du finner også en glutenfri variant i oppskriften!

Lyst til å lære mer om bruk av grønnsaker? Vi holder vegetar kurs 10 februar & 20 september : www.lizassmabruk.no/kurs/

Eller kanskje mer om glutenfri bakst vi holder glutenfri kurs 22 mars: www.lizassmabruk.no/kurs/

Før du bestemmer deg hvilke råvarer du har lyst å bruke, så er det noen ting som er lurt å tenke på. For å få til en rustikk pai skal man ikke bruke noe egg blanding med melk slik man hadde brukt for en vanlig pai. Tilsetter man noe så flyttende, vil det mest sannsynlig renne over, siden det er ingen høye kanter som holder paien.

Paien blir mer saftig hvis du har noe litt saftig og kremete i bunnen. Tenk kremost, sennep, seterømme, ricotta, pesto, tomatsaus osv. Det er lurt å spre det i ett tynt lag, slik du gjør med tomatsaus til pizzaen.

Ingredienser til deigen:

250 gr siktet mel (Lurt å ikke bruke sammalt mel, ellers er det lett at deigen vil smuldre og rive opp)

125 gr kaldt smør

3 klyper salt 

1 egg

1 spiseskje vann

Slik gjør du – deigen:

 1. Vei og mål opp ingrediensene.
 2. Kutt smøret i terninger. Det er lettere hvis den er kald.
 3. Hell melet på arbeidsflaten.
 4. Bland smør, salt og melet med fingrene/hendene til du får en smidig deig.
 5. Lagg en grop i midten og ha i egget og vannet. 
 6. Bland og elt med hendene til du får en fin tekstur.
 7. Lag en flat ball (hamburger) på 2-3cm tykk. Dekk godt med ett klede eller pakk i plastfolie og legg i kjøleskap i 2 timer. Ta den ut av kjøleskapet 30 min før du skal lage paien.

Gluten fri variant

Erstatt melet med 125 gr bokhvetemel og 125 gr rismel, 1 spiseskje psyllium. Bruk 2 ekstra spiseskje vann. 

Søt variant

Tilsett 60 gr sukker 

Bruk 1 klype salt istedenfor 3 til

Ingredienser til fyllet :

Til denne oppskriften kan du bruke alle type gresskar, vi anbefaler hokkaido eller butternut som vi syns er best på smak og konsistens.

600 gr gresskar 

2 rødløk (Du kan også bruke vanlig løk eller sjallotløk. Rød løk gir mer farge)

4 ss lønnesirup

125 gr snøfrisk eller chevreost

2 stilker timian 

1 spiseskje gresskarkjerner

Rapsolje eller olivenolje 

1 egg

Salt og pepper

Slik gjør du for fyllet:

 1. Vei og mål opp ingredienser.
 2. Forvarm oven på 180 grader.
 3. Fjern frø og innmat til gresskaret og skjær i terninger på sirka 2-3 cm. Skallet kan være på.
 4. Spre terningene utover et stekebrett, dryss 1 spiseskje olje over. Her kan du også drysse på litt krydder eller urter, som muskatnøtt eller timian hvis du har lyst. Sett midt i ovnen og la steke i 15 min.
 5. Skrell og skjær rødløken i skiver. Varm opp en stekepanne med 1 spiseskje olje i. Stek løken på middels varme til den begynner å bli gjennomsiktig. Sett på lav varme og tilsett lønnesirupen. Stek i 2-3 min mens du rører av og til. Bland løken sammen med gresskaret. Tilsett salt og pepper.
 6. Kjevle ut deigen på ett bakepapir, smør osten på deigen. La være en kant på sirka 3-4 cm rundt, slik at den kan brettes opp over gresskaret.
 7. Spre gresskaret og løken over osten. 
 8. Brett kantene til deigen over fyllet. 
 9. Del egget i plomme og eggehvite. Pisk eggeplommen løs med en gaffel og, pensle kanten av terten med eggeplommen. 
 10. Paien stekes i oven i 30 min.
 11. Imens, kan du riste gresskarkjerner i en panne på høy varme. Ved å riste de vil de utvikle smaken. Pass på: de blir fort brente.
 12. Når du tar paien ut av oven, fordel eventuell ost du har til overs over toppen, dryss på litt fersk timian og gresskarkjernene.

Rustikk paien er klar til å nyttes. Den passer godt med en grønn salat. Bon appetit!

Litt om gresskar

Gresskar er en fantastisk grønnsak som vi liker veldig godt. Den er vakkert å se på, lett å dyrke, inneholder godt med næring og kan brukes til mange oppskrifter. Det finnes mange forskjellig sorter, med variert smak og fasong. Det finnes ikke bare oransje gresskar, men også gråe, grønne og hvite. Noen sorter vokser godt i norsk klima, som hokkaido. Mens butternut kan være litt mer utfordrende. Gresskar planter vokser fort hvis de har nok kompost/gjødsel, mens frukten trenger litt tid å bli moden til å høstes. Med litt tålmodighet og omsorg vil du som regel lykkes, ellers finner man alltid flere sorter gresskar i butikken fra september og utover vinteren!

Det finnes mange måter å bruke gresskar: i supper, ovnsbakt, purert, syltet, i sauser og til og med i kaker.

Alt kan spises av gresskaren, fruktkjøttet, skallet, frø og til å med blomstene! Og skulle du har rester fra halloweengresskaret så blir høner eller ekorn veldig glad for å spise dem.

Tagged: , , , ,