Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Rosenkål salat med eple, nøtter, ost – oppskrift

Published on 2019-11-23 under News
Rosenkål salat med eple, nøtter, ost – oppskrift

Rosenkål har en sødme i smaken når den spises rå eller kokes ‘al dente’. Ferske rosenkål, skjært i tynne skiver, blir til en fantastisk salat. Ikke bittert, men litt søt og kjempegodt. Kanskje et bra alternativ til kokte rosenkål til jul i år. Eller rett og slett som en god salat i hverdagen.

Oppskrift til 4:

Ingredienser:

  • 300g rosenkål
  • 2 epler
  • 100 g hasselnøtter
  • 70 g ost med mye smak (Parmesan, Jarlsberg, Brimi seterost osv)
  • litt sitronjus
  • litt olje
  • ev litt urter (en neve timjan, oregano, …)
  • ev litt pepper

Slik gjør du:

Sett ovnen på 180 grader og spre nøttene ut over et brett. Sett brettet inn i ovnen og la nøttene grille/steke i omtrent 10 minutter. De skal bli litt brunere og frigjøre smakene sine; ikke svarte:). Du kan også gjøre dette i en stekepanne. Men jeg glemmer ofte at jeg satt på en stekepanne med nøtter og da er plutselig alle nøtter brent. Med ovnen går det litt saktere og du kan sette vekkerklokke for å minne deg på tida. Eventuelt kan du grovhakke nøttene etter grillingen, men vi pleier å la dem være hele.

Skjær rosenkålene i tynne skiver (råkostjern på kjøkkenmaskin funker utmerket ved større selskap). Gjør det samme med eplene. Ha i en salatbolle, og tilsett en god skvett sitronjus, en skvett olje, litt pepper. Bland det hele. Skjær osten i små terninger og tilsett i salaten. Ha i nøttene og eventuelle urter til slutt og bland. Smak. Tilsett salt/pepper/sitronjus eller det det måtte mangle. Smak igjen:)

Nytt!

Salaten er best fersk, men holder seg en stund i kjøleskapet. Spises for eksempel sammen med medisterpølser og potetstappe.

Varianter: Bytt ut hasselnøtter med pekannotter eller mandler. Bytt ut parmesan med blåmuggsost. Bytt ut sitronjus med epleeddik. Bytt ut eplene med appelsiner.

Bilde: Josefin Linder

Tagged: , , , , , , , ,