Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Rødkål salat med eple og rosiner – oppskrift til jul

Published on 2021-11-22 under News
Rødkål salat med eple og rosiner – oppskrift til jul

De allerfleste kjenner kun rødkål som en julerett, ofte fra en pakke som er varmet opp. Men rødkål er så mye mer. Denne salaten bruker rødkålen rå. Da smaker den litt søtt og veldig sprø. En flott og annerledes hjemmelaget variant av jule-rødkålen.

Ingredienser til 6:

  • 1 liten rødkål. Jo ferskere, jo søtere i smaken
  • 3 epler
  •  150 g rosiner
  • 4 ss syltetøy (rips, solbær, tyttebær smaker best synes vi)
  • 0,5 dl epleeddik
  • litt olje

Slik gjør du:

Skjær rødkålen i 4 kvarter, slik at du kan fjerne den hvite stilken i midten. Den er spiselig, men ikke særlig godt. Nå skal du lage strimler av kålen. Jeg synes dette er lettest ved å dele hver kvart del enda en gang (slik at su får 8 deler, sett fra toppen). Så tar jeg råkostjernet på kjøkkenmaskin og lar den strimle kålen. Har du ikke det, kan du strimle kålen for hånd. Ha i en salat bollen. Riv så eplene og ha i bollen sammen med kålen. tilsett rosinene, syltetøyet, epleeddik og en skvett olje. Bland det hele og smak. Tilsett eventuelt litt mer syltetøy eller eddik. Denne salaten kan spises med en gang, men blir enda bedre hvis du lar den stå og trekke en natt. Vi pleier ofte å lage en stor porsjon og spise 2-3 dager av den. Spis sammen med f.e. medister pølser eller kjøttkaker og kanskje noen poteter.

Velbekomme!

Varianter: bytt rosiner med svisker, dadler, tørket abrikoser. Bytt epleeddiken med sitronjus eller balsamico.

Har du unger, kan du la dem eksperimentere litt med noen rå rødkålblader (ikke salatrester). De endrer farger ettersom man tilsetter natron (en base) eller eddik (en syre). Du kan for eksempel legge noen strimler i forskjellige glass og ha en med mye natron, så litt natron, ingenting, litt eddik og mye eddik. Gøy og lærerikt å se hvordan fargen endrer seg!

Bilde: Josefin Linder

Tagged: , , , , , , ,