Hva har skjedd på Lizas Småbruk

RØDBETGRAVET ØRRET 

Published on 2023-12-14 under Oppskrifter
RØDBETGRAVET ØRRET 

Det blir ikke julebord uten gravetlaks! Denne gangen har vi har lyst å dele en litt annerledes oppskrift hvor fisken får en vakker farge og nydelige smak: rødbetgravet ørret! Ved å bruke rødbeter vil fargen på overflaten av fisken bli fiolett/rosa, og det blir veldig vakkert når du skjærer skiver. Det blir en spennende vri på gravetlaks smaken, men uten at rødbetesmaken tar over. Vi håper du får lyst å prøve denne oppskriften?  

Lyst å lære mer om fisk, hvordan filetere, grave, lage gjeddekaker og hvordan bruke fisk til hvilken retter? Vi holder kurs 12 april og 29 november, mer info finner du her : www.lizassmabruk.no/kurs/

Gravetlaks eller gravlaks er verdenskjent. Det er smakfull og delikat og luksus mat i mange land. Det er ikke så vanskelig å lage som man tror og smaker så mye bedre når man lager det selv. Gravlaks kan lages med mange forskjellige fisk, selv om det heter gravlaks. Gravlaks kommer opprinnelig fra middelalderen da fiskerne gravde ned saltet fisk i sanden for fermentering og konservering, Etter en liten stund hadde de gravet fisk. Ventet de enda lengre, fermenterte det helt til rakfisk. Så metoden for både gravlaks og rakfisk er meget gammel.

INGREDIENSER TIL 750 gr fisk 

750 gr ørretfilet med skinn, eller makrell, sild, laks, mm

2 spiseskje sukker

2 spiseskje salt

1 spiseskje sorte pepperkorn

1 spiseskje rosa pepperkorn

6 spiseskje dill eller mer hvis du er glad i dill

200 gr rødbeter

1/2 Sitron – kun skallet brukes

Det er lurt å grave med fete fisker, siden smaken vil sette seg mest i fettet. Saltet og syre fra rødbetene gjør at proteinene i fiskekjøttet endrer seg og at fisken blir konservert. Fisken får en annen konsistens og smak. I stedet for ørret, kan man også bruke laks, makrell, sild og egentlig alle fisker, men som sagt, graving blir best med fete fisker.

Slik gjør du – gravet ørret:

  1. Skyll fisken under kaldt vann og tørk med litt tørkepapir eller en ren klut. 
  2. Hvis du har tid, så anbefaler jeg å fryse fisken i 24 timer eller lengre, for å drepe eventuelle parasitter. Ta ut fisken 2-3 timer før du skal bruke den videre.
  3. Vei og mål opp alle ingredienser.
  4. Finn et fat som fisken(e) passer på. De(n) skal ikke henge over. Fatet kan gjerne ha litt dybde, dersom det vil komme litt væske ut. Legg fisken på med skinnsiden ned.
  5. Vask sitronen og riv skallet. 
  6. Mort sammen svart og rosa pepperkorn, og tilsett salt, sukker og sitron skallet. Sett til side.
  7. Ta fram en bolle og skrell rødbeten og riv den i bollen.
  8. Finkutt dillen.
  9. Dekk fisken med salt sukker blandingen. Fordel dillen over fisken. Fordel til slutt rødbetene over.
  10. Har du 2 fileter, fordel dill og salt/sukker blandingen over begge fileter. Legg alt du har av rødbeter på filet nr 1, og dekk så av med filet nr 2 (så du lagene som følger: skinn, filet, salt, dill rødbet, dill, salt, filet, skinn) . Legg litt plastfolie eller et silikonark på toppen og legg noe tungt over det hele som en bok, en vasket murstein eller en tallerken. Dette vil hjelpe å spre smakene. Sett i kjøleskapet med vekten på.
  11. Fisken skal graves i kjøleskapet ditt i minst 1 døgn, men helst 2-3 dager. Etter det kan fisken oppbevares i 8-10 dager i kjøleskapet. Kommer det mye lake, kan du eventuelt helle det av eller tørke det bort. Hvis du graver 2 fileter kan du snu dem halvveis slik at smakene deler seg enda bedre.
  12. Når fisken er ferdig gravet, fjern marinaden. Ørreten er klar til å skjæres i tynne skiver.

Det er tradisjon å spise gravet fisk med sennepsaus og det smaker nydelig sammen. Du kan også servere gravet fisk med kokte poteter, frisk salat, kokt broccoli, med pepperrotkrem eller potetsalat. 

Håper det smaker!

Tagged: , , ,