Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Risgrøtkake eller restekake med bær – oppskrift

Published on 2022-12-07 under News
Risgrøtkake eller restekake med bær – oppskrift

Risgrøt er godt, og blir enda bedre i en type ostekake med bærlokk og pepperkakebunn. Gøy med en ny vri på risgrøt, i hvert fall når man har laget litt mye og har en del rester. Denne kan lages med alt av bær eller frukt og alt av kjeks i bunnen. Vil du ha julesmaken, men har ikke pepperkaker til bunnen, så tilsett gjerne litt kanel, kardemomme og ingefær i kjeksblandingen du bruker i stedet for. Denne kaken kan virkelig anbefales!

Ingredienser:

Kjeksbunn:
– 300 g pepperkaker eller andre kjeks du har i huset (hjemmebakt eller fra butikken).
– 150 g smør

Riskremfromasj:
– Sirka 400 g ferdiglaget risgrøt
– 100 g mandler
– 5 plater gelatin
– noen ss kokende vann
– 3 dl kremfløte
– 3 ss sukker

Bærlokk:
– Sirka 200 g frosne bær. Bruk det du har liggende i fryseren eller har til overs etter jul: blåbær, tyttebær, moltebær, jordbær, bringebær osv. Du kan også bruke syltetøy, hvis du ikke har bær. Da kan du droppe å tilsette sukker
– 2 ss vann
– 100 g sukker eller så mye at du synes bærene blir søte nok
– 3 plater gelatin

En kakering eller annen kakeform.

Slik gjør du:

Bunnen:

Knus pepperkakene til fine smuler. Jeg synes dette er lettest i kjøkkenmaskin. Smelt smøret uten å brune det og bland kjekssmulene med det smeltede smøret. Sett kakeringen på et fat eller ta fram formen din og ha kjeksmassen i (du trenger ikke å smøre frørst). Press den ned og utover med baksida av en skje. Pass på å ha litt kjeksblanding over hele bunnen, spesielt kanten, slik at du får en bunn under hele kaken. Sett bunnen i kjøleskapet i minst 30 minutter slik at kjeksbunnen blir fastere.


Riskremfromasj:

Hakk mandlene med kniv eller kjøkkenmaskin til ønsket konsistens og bland de med risgrøten. Ta en annen bolle og bruk den til å piske fløten stiv sammen med sukkeret. Legg gelatinplatene i en skål med litt kaldt vann og la de trekke i noen få minutter. Ta så en liten kjele og kok opp 2-3 ss med vann. Ta kjelen fra varmen og ha i gelatinplatene (men ikke resten av de kalde vannet). Rør til platene er oppløst. Hell gelatinvæsken over risgrøten og bland godt med en gang. Ta så den stivpiskede fløten og vend den forsiktig inn i risgrøten med slikkepott eller skje. Ikke pisk den inn, da forsvinner all luften.

Ta kakebunnen ut av kjøleskapet og fordel riskremblandingen med en slikkepott over kjeksbunnen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet i minst 3 timer, slik at riskremfromasjen stivner.


Bærlokk:

Tin bærene og ha dem sammen med sukkeret i en kjele. Varm opp sakte. Rør med en gaffel for å knuse en del av bærene og løse opp sukkeret mens den varmer. Så fort sukkeret er løst opp, kan du ta kjelen fra varmen. Bærmassen trenger ikke å koke. Fyll en liten bolle med kaldt vann og legg gelatinplatene i, slik at de kan trekke til seg litt vann i noen minutter. Kok opp 2-3 ss med vann i en annen liten kjele. Ta fra varmen og ha i de bløtlagte gelatinplater (men uten resten av vannet). Rør til de er oppløst. Bland så gelatinvæsken godt med bærmassen. 

Bærmassen skal ikke være varm lengre før du går videre med neste steg (den kan være lunken, men ikke så varm at risgrøten smelter igjen). Ta kaken ut av kjøleskapet og hell bærmosen over riskremfromasjen. Hjelp å fordele med slikkepott hvis det trengs. Sett kaken tilbake i kjøleskapet i minst 3 timer eller over natten.

Velbekomme!

Nydelig og festlig restekake!

Lyst å lære mer? Vi holder mange forskjellige matlagingskurs, som julemat med vri, glutenfri bakst og norske tapas. Men også sylting, kjøkkenhage, ysting (lage ost) og mange flere. Du kan se hele kursprogrammet på http://www.lizassmabruk.no/kurs.

Tagged: , , , , , ,