RAMSLØKSALT – smaken av våren!

Når ramsløken først titter frem om våren, vet vi at sesongen for ville vekster er i gang. Ramsløk er en av de aller første som kommer, og det er alltid så hyggelig å besøke sankestedet, kjenne duften – og fylle en kurv med grønne blader.
En av de enkleste og beste måtene å bevare ramsløken på, er å lage ramsløksalt (eller ramsløksmør!). Denne oppskriften kan også brukes med andre urter – bare tilpass mengden litt etter hvilken urter eller ville vekster du bruker. Saltet får en vakker, irrgrønn farge – og det smaker nydelig! Veldig anvendelig prøv det på egg, kjøtt, fisk eller grønnsaker. Egentlig passer det til alt!
🌱 Du trenger:
- Ca. 100 g fersk ramsløk
- 250 g Maldonsalt eller grovt havsalt (vi foretrekker Maldon)
👩🍳 Slik gjør vi:
- Skyll ramsløken godt og tørk bladene – i salatslynge eller mellom kjøkkenhåndklær. Jo tørrere, jo bedre.
- Grovhakk bladene og ha dem i en food processor sammen med saltet.
- Kjør til en jevn, grønn blanding. Den blir fuktig – det er helt normalt!
- Spre blandingen tynt utover et bakepapir på bakplate. Sett den i ovnen på 40–50 grader, gjerne med døren litt på gløtt for å slippe ut fuktighet. Alternativt kan du åpne døren innimellom.
- Du kan gjerne snu litt på saltet underveis, slik at det tørker jevnere – ellers blir kantene tørre før midten. Det tar flere timer ( 4-5 timer) før det er helt tørt, og jo tynnere lag, jo raskere går det. Hvis du setter ovnen på høyere temperatur, mister ramsløken den fine irrgrønne fargen, men smaken blir fortsatt god
- Når blandingen er helt tørr, smuldre den opp med hendene – eller gi den en rask runde i kjøkkenmaskin for et jevnere salt.
- Hell saltet over på et rent glass med tett lokk !
Smaken holder seg best de første månedene, men saltet kan fint brukes til det er tomt.
🌱 Har du lyst å lære mer om ville vekster og hvordan bruke de? Vil holder 2 kurs, lørdag 24 mai eller fredag 13 juni