Rabarbra mousse – oppskrift
Rabarbra er en deilig grønnsak. Høstes så fort stilkene begynner å ses, og fram til Sankt Hans. Planten trenger nemlig å hvile på sensommeren for å kunne gi deg en innhøsting neste år også. Den tåler visst helt ned til -40, så den kan dyrkes overalt i landet vårt. Her står de blant annet langs en østvendt vegg hvor regnet aldri faller og sola aldri skinner. Og allikevel trives de.
Rabarbramousse er en deilig litt annerledes dessert:
Ingredienser til 5:
250 g rabarbrastilker pluss en ekstra stilk til pynt
60 g sukker
25 ml appelsinjus eller vann
3 blader gelatin
1/2 eggehvite
75 ml kremfløte
Slik gjør du:
Skjær stilkene i store biter og ha dem i en kjele sammen med sukkeret og 25 ml jus/vann. Kok opp og la småkoke inntil rabarbraen er mør. Imens, Legg gelatinbladene i kaldt vann. Pisk eggehvite i en bolle inntil den er ordentlig stiv. Pisk kremfløten stiv. Når rabarbraen har blitt mør, purerer du den med stavmixeren eller i blenderen. Tilsett gelatinbladene (klem mest mulig vann ut av dem). Bland rabarbramousse godt inntil du er sikker på at gelatinen er løst opp. Gelatinen løser opp i varme væsker, så hvis rabarbraen din har blitt kaldt må du varme den litt. Når gelatinen er borte, skal rabarbramousse kjøle ned til romtemperatur omtrent. Sett kjelen evt i kaldt vann, så går det fortere. Bland deretter forsiktig inn eggehvite og pisket fløte. Målet ditt er å beholde mest mulig luft i massen så her gjelder det å blande skånsomt. Del over 5 glass og sett i kjøleskapet for å stivne. (Eller fryseren, men ta ut i tida før du har fått iskrem;)).
Skjær den gjenværende stilken i tynne skiver, dryss på litt sukker og pynt glassene med dem.
Velbekomme! Vår på glass:)
Varianter: bruk stikkelsbær i stedet for rabarbra. Pynt med litt karamell, ha vanilje eller stjerneanis i kremfløte