Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Posjert egg

Published on 2023-11-26 under Oppskrifter
Posjert egg

Denne oppskriften er for deg som kanskje aldri har hørt om posjert egg, eller du har prøvd og mislyktes. Enten du ønsker å imponere gjestene dine med en delikat salat, tilføre frokosten et hint av kreativitet, eller glede barna, er denne teknikken lett å mestre. Posjert egg er et egg tilberedt på en spesiell måte: egget har ikke skall, plommen er flytende, og det hvite er helt kokt. Her forklarer vi deg hvordan du får til den perfekt posjerte eggteksturen. Følg våre tips og triks for å lykkes.

 Ingredienser: For å lykkes med å posjere egg er det viktig at egget er så ferskt som mulig. Er det mer en uke gammelt, kan det fortsatt fungere, men det vil være vanskeligere å lykkes. Beregn noen ekstra egg når du skal posjere for første gang.

  • 4 ss eddik – helst hvit eddik som setter mindre smak, men annen eddik kan også brukes.
  • En liten- eller mellomstor kjele med kokende vann, 2 liter vann

Slik gjør du: 

1-    Kok opp en kjele med vann – vannet skal bare lage små bobler i bunnen. Det er viktig at vannet ikke fosskoker, for da vil egget skille seg eller gå i oppløsning. De små boblene gjør at egget ikke fester seg til kjelen.

2-    Tilsett eddik i vannet. Eddik vil hjelpe proteinene fra egget å koagulere. Ikke salt vannet, for da vil egget ikke koagulere, men flyte ut.

3-    Det finnes to metoder for å legge egget i vannet. Enten kan du knuse hvert egg i en kopp eller hell hvert egg direkte i vannet med en rask bevegelse. Det er lettest med kopp. Uansett metoden du bruker, anbefales det å ta ett egg av gangen. Dette for å holde styr på tiden og at ikke eggene blander seg.

4-    Lag en liten virvel med en slikkepott i vannet. Legg egget i kjelen. Egget vil «danse» litt rundt og formen dannes.

5-    La det koke i 3 minutter, ikke mer (store egg kokes i 4 min).

6-    Legg egget i en bolle med vann. Deretter kan du legge egget på et klede eller tørkepapir – klart til å nytes. Det finnes også en annen metode, hvor du legger alle egg du ønsker å posjere i ren eddik en liten stund og deretter koker dem. Erfaringsmessig liker vi best metoden vi har forklart.

Posjert egg kan brukes til salater, smørbrød, supper, pizza, pasta, risotto, eller egentlig det meste … Håper det smaker!

Tagged: , ,