Oppskrift tomatchutney med grønne tomater
Hvis du har en eller flere tomatplanter, så er det på tiden nå å plukke det som ikke blir moden før frosten tar dem. Disse kan du lage tomatchutney eller ketchup av. Fargen er ikke så interessant med grønn ketchup eller chutney, men smaken er kjempegodt. Og hvis du finner en gammel squash, agurk, noen epler eller plommer osv i kjøkkenhagen eller kjøleskapsskuffen kan du ta de med og gjøre chutneyen din enda mer smakrik. Har du ikke grønne tomater, kan du selvfølgelig kjøpe noen tomater i butikken. Vi hadde 5 kg grønne tomater i år, men oppskriften under her er til 1 kg.
Ingredienser:
1 kg tomater, gjerne umoden, evt. litt squash, agurk eller andre umodne vekster også
2 løk
1 eple
en hånd rosiner
2 fedd hvitløk
litt fersk ingefær
100 g brun farin sukker
0,3 liter eple-eddik
salt
krydder du liker (kardemomme, kanel, sennepsfrø, koriander, pepper, nellik osv)
Slik gjør du:
Skjær opp alle grønnsaker, løkene og eplene. Finskjær hvitløk og ingefær. Ta alle ingredienser i en stor kjele unntatt eddiken. Tilsett 1 dl vann og la sakte koke opp. La stå og småkoke i en halv time. Tilsett hvitvinseddiken. Kok opp i 2-3 minutter. Smak. Tilsett salt, flere krydder eller det som måtte mangle. Ta på rene glass. Sett mørkt og kjølig i 2 uker før spising. Velbekomme!
Oppbevares kjølig og mørk i mange måneder. Vi har noen glass som er 2 år gamle og smaker fortsatt utmerket.
Brukes i stedet for sylteagurk, i salaten, som dressing osv