Hva har skjedd på Lizas Småbruk

OPPSKRIFT langtidsstekt LAMMELÅR

Published on 2022-11-15 under News
OPPSKRIFT langtidsstekt LAMMELÅR

Senhøsten er ypperlig tid for langtidskokte kjøttretter. Kjøttet er på sitt beste og ferskeste nå, både siden høsten er slaktetid og tida hvor dyra har anlagt et godt lager med fett for å kunne klare seg gjennom vinteren.

Denne oppskriften er nydelig med lammelår, men du kan også bruke lammebog, fårelår eller –bog, killinglår eller –bog eller andre dyr. Langtidssteking vill mørne kjøttet såpass at det kan deles med skje. Lav varme og langtids steking er ypperlig for å bevare alle smakene og få kjøtt veldig mørt.

Denne oppskriften tar 7 timer i ovnen. Så det er ypperlig når du skal ha besøk eller ønsker å gjøre noe på dagtid. Bare sette den i ovnen, og når man kommer tilbake er den klar til å spise!

INGREDIENSER til 8 personer (eller 4 i 2 middager)
200 grGulrøtter
250 grLøk
3-4 dlBuljong (hønse-, kjøtt-, grønnssaks buljong eller det du har)
2 spiseskjeOlje eller klarnet smør
2 spiseskjeCognac (dropp hvis du ikke har)
4 dlHvit vin
200 grBacon eller svor
400 grTomater eller 1 boks hakkede tomater
2-3 stkLaurbærblad
1 spiseskjeTørket timian eller 3 stilker fersk timian
5 feddHvitløk
1 stkLammelår, -bog eller annen lår eller bog
 Salt & pepper
  
lammelåret før det går inn i ovnen

Slik gjør du:

  1. Vei og mål alle ingredienser.
  2. Skjær gulrøttene i litt stor skiver/terninger, sirka 3 cm. Gjør det samme med løken og skrell hviløksfedene.
  3. Sett en støpejernsgryte eller stor kjele på middels-høye varme (kjelen må kunne stå i ovnen også). Ha i oljen eller klarnet smør. Brun lammelåret på begge sider. Det du ønsker å oppnå er en fin brun farge på utsida av lammelåret. Det vil nemlig fremheve smaken fra låret.
  4. Tilsett baconet og la det få en fin farge også.
  5. Tilsett gulrøtter, løk, tomater, hvitløk, buljong, hvit vin, cognac og urtene.
  6. Ha i litt salt og pepper.
  7. Sett oven på 120 grader på varmluft.
  8. Legg loket på gryten og sett i oven i 7 timer. Det er fint å passe litt på underveis at det er nok væske. Tilsett eventuelt litt mer vann eller buljong, hvis det skulle begynne å blir tørt i gryten.
  9. Før servering, smak og tilsett litt salt og pepper om nødvendig.

Nydelig med stekte poteter, potetmos, stekte rotgrønnsaker, eller andre høstgrønnsaksretter.

Bon appétit!

Har du lyst å lære mer om lammekjøtt & saukjøtt? Vi holder ettermiddags kurs fredag 4 april & lørdag 1 november

Tagged: , , , ,