Oppskrift Brioche
Alle unghøner som ble klekt på våren har begynt å legge egg, så plutselig er det fart i eggleggingen. Og da baker vi mye Brioche, en fransk blanding mellom brød og kake. Eller eggbrød som barna våre bare kaller det. Vi lager det med sammalt hvete, sammalt spelt, emmer, finsiktet hvete eller finsiktet spelt. Man kan variere eggsort også (gås, and, høne). Her er oppskriften vår:
Ingredienser til deigen: 400 g finsiktet hvete eller annen type mel, litt gjær, litt salt, 90 ml melk, 2 ss sukker, 100 smør, 4 egg
Øvrige Ingredienser: litt olje, 1/2 egg, 2 ss melk
Slik gjør du: Bland alle ingredienser til deigen (varm opp smøret litt evt) og elt for hånd eller med kjøkkenmaskin til du har en fin brøddeig (cirka 10 min). Lag en rund ball av deigen, legg den i en bolle som du har oljet litt på forhånd slik at ikke deigen klistrer til bollen. Dekk av med plastfolje som du også oljer litt på forhånd. Sett i kjøleskapet og la heve sakte i noen timer (gjerne over natta, slik vi pleier å gjøre). Neste dag eller etter noen timer, ta ut deigen, del det i 2 og lag 2 runde brød av det. Legg brødene på en stekeplate eller skjærefjøl med litt mel på. Dekk dem av igjen med plastfolje med litt olje på. Når brødene har doblet i størrelsen (3-4 timer), varm opp ovn til 200 gr. Bland 1/2 egg og 2 ss melk og pensle oversiden av brødene med det. Sett brødene i ovn: 10 minutter på 200, så 30 minutter på 180 (så 40 minutter totalt). La de kjøle ned litt på en rist. Velbekomme!