Om Lizas Småbruk
Lizas Småbruk ligger idyllisk til på Jevnaker, omtrent 450 meter over havet. Her bor en familie på fem, et par besteforeldre som kommer og går, og ofte en strøm av familie, hjelpere og venner som bidrar til det levende småbruket.
Liza og Lennert, sammen med barna, kjøpte småbruket i 2008. Den gang var det nedlagt, med næringsfattig jord og mange behov for oppussing og vedlikehold. Sakte, men sikkert, bygde de opp småbruket til å bli mest mulig selvforsynt. I løpet av de første åtte år reiste de låven, satte opp gjerder, plantet og pleiet frukttrær og bærbusker, og anla en kjøkkenhage som vokser seg frodigere hvert år. Kompostering har blitt en viktig del av kretsløpet på gården, og i 2009 kom et stort, gammelt veksthus på plass. Veksthuset leverer hvert år tomater, druer, bjørnebær, chili og andre varmekjære grønnsaker og frukter.
Høner og kalkuner ble anskaffet for å gi familien egg, kjøtt og gjødsel, i tillegg til å holde gresset nede. Etter hvert kom også gris og gjess (som senere gikk til mat), og til slutt villsau, som gir både lammekjøtt, ull og gjødsel, samtidig som de holder skogen åpen og tilgjengelig. Alt dette drives på 4,5 mål dyrket jord og noen mål skog.
Det eneste småbruket ikke produserer selv, er melk, korn og rundballer til sauene om vinteren, da dette krever større plass enn det småbruket har. Heldigvis har familien gode naboer som kan bidra med disse varene.
Etter hvert oppdaget Liza og Lennert at mange rundt dem også ønsket å lære om selvforsyning, som pølselaging, syltetøyproduksjon, ost, eplesider og bacon. Venner og bekjente begynte å komme for å lære mer om hønseslakt, lammepartering og ulike måter å ta vare på store mengder grønnsaker. Ideen om å tilby kurs innen matproduksjon og matlaging med lokale råvarer vokste frem – kurs fra jord til bord. Det hele begynte på husets kjøkken, men det ble snart for lite.
For å møte etterspørselen bygde de om et gammelt verksted på tomta til et fullt utstyrt kurskjøkken. Med fire komfyrer og ovner, lange benker langs veggene og en stor kjøkkenøy som rommer 10-12 kursdeltakere, er dette nå et samlingssted for matentusiaster som vil lære håndverk fra grunnen av.
Lizas Småbruk var blitt en realitet og så kom Karin
Om Karin
Karin begynte å jobbe sammen med Liza på Lizas Småbruk i 2021. Hun bor på småbruk ved Hønefoss, sammen med familien sin, en stor flokk høner, en hund og katt, en diger kjøkkenhage og ikke minst en forkjærlighet for tomater i veksthuset. Hun er halvt fransk, halvt norsk og oppvokst i Frankrike. Hun brenner for god hjemmelaget mat laget av lokale råvarer – helst plukket eller dyrket selv. Som erfaren kokk har hun jobbet mange år i Frankrike, Canada og Norge.
‘Jeg flyttet tilbake til Norge fra Frankrike for syv år siden og bor nå på et småbruk i Ådalen. Her stortrives jeg – med elva langs tomta, fiske- og krepserett, og skog og fjell rett bak. Livet på småbruket er en fantastisk reise med kjøkkenhage, drivhus og dyr. Jeg er også en ivrig sanker og elsker å utforske skogen for alt naturen har å by på. Småbrukslivet gir meg stadig nye gleder og utfordringer – enten det er å dyrke en grønnsak jeg har lyst til å bruke i matlaging, finne en ny sopp, eller oppdage et egg i en helt ny farge!
Jeg tok hotellfagutdanning i Sveits, men skjønte raskt at det var kokk jeg ville bli. Etter noen år i Canada fikk jeg tilbud om å bli kjøkkensjef på en italiensk gourmetrestaurant, og jobbet der med stor glede. Senere bodde jeg tre år i Norge, hvor jeg jobbet hos Pascal, med Tommy Østhagen på Kreativ Catering og var med på i starten av Food Story i Oslo. Det var der jeg virkelig ble bevisst på økologiske råvarer og kortreist mat.
Da jeg flyttet tilbake til Frankrike, startet jeg familie og la gourmetkokk-karrieren til side en stund. Jeg hjalp mannen min med bedriften hans, samtidig som jeg tok vare på familien, holdt høner og dyrket kjøkkenhage. Etter hvert bestemte vi oss for å flytte til Norge. Planen var å drive hytter for turister, men så kom korona, og planene ble litt annerledes.
Vi hadde høner og kjøkkenhage, og en dag trengte jeg å slakte en hane. Som kokk lærer man ikke slakting, så jeg endte opp på slaktekurs på Lizas Småbruk – og slik startet vårt samarbeid. Nå holder vi kurs sammen.
Kursene våre
I dag tilbyr vi, Karin og Liza, kurs om matlaging og matproduksjon med lokale og sesongbaserte råvarer. Det er en stor glede å dele lidenskapen vår og inspirere deltakerne med en kombinasjon av norske råvarer, hjemme-matproduksjon og Karins internasjonale matlagingserfaring. Kursene våre er alltid fylt med latter og god mat, og deltakerne får med seg en god opplevelse hjem.’