NYHETER & OPPSKRIFTER

Kursplass mot rundball

Published on 2018-07-23 under News
Kursplass mot rundball
Kan du hjelpe oss? Sauene våre trenger vinterfor. Hvis du klarer å levere oss en fin rundball, gir vi deg 1 kursplass i pølselaging, lære å lage ost, brødbakst med surdeig eller en av de…
continue reading

Jordbærdyrking

Published on 2018-05-22 under News
Jordbærdyrking
Sommeren har startet utrolig varmt og godt. Jeg kan ikke huske en så varm mai måned! Dette lover godt for jordbærne! Jordbær er flott å dyrke. Det finnes mange sorter, men de virker ganske lik…
continue reading

Oppskrift Camembert ost

Published on 2018-05-02 under News
Oppskrift Camembert ost
Oppskrift camembert-stil-ost Det har vært flere som har spurt om en oppskrift for camembert, så her er oppskriften vi bruker for å lage en ost i camembert stil (det blir jo aldri camembert, siden vi…
continue reading

Hønsehold – hvordan starte?

Published on 2017-11-08 under News
Hønsehold – hvordan starte?
Det er mange som ønsker å starte med høner i disse dagene. Her et innlegg om hvordan å velge rase, hvordan å få tak i høner, hva man trenger å registrere, hva man skal passe…
continue reading

Spørsmål og svar om hønsehold

Published on 2017-10-10 under News
Spørsmål og svar om hønsehold
Finn svar på alle de hønsespørsmål du lurer på. En halv time med hønsesnakk. Og lurer du på noe vi ikke har rukkket å svare på, still spørsmålet ditt på FB, så svarer vi. Kjersti…
continue reading

Solstrøm på Lizas Småbruk

Published on 2017-09-13 under News
Solstrøm på Lizas Småbruk
Solselle-anlegget funker! Fra nå av blir det matlaging på solstrøm på kursene! Vi har vært nærmest selvforsynt på matfronten lenge, men strømmen var det litt mer vanskelig med. Ikke har vi vind nok til vindmølle,…
continue reading

Emmermel – gamle norske kornsorter

Published on 2017-06-26 under News
Emmermel – gamle norske kornsorter
Å bake brød med gamle norske kornsorter gir kjempegode og smaksrike brød. Det føles godt å bruke lokale råvarer og det er gøy å ivareta gamle baketradisjoner. Heldigvis har det blitt lettere å få tak…
continue reading

Syltetøy

Published on 2017-06-22 under Oppskrifter
Syltetøy
Det blir snart tid igjen å plukke bær og lage syltetøy! Det er enkelt å lage en vanlig syltetøy selv. Her er standard oppskriften. Ingredienser:... 1 kg bær 0,5 kg sukker 4 g agaragar, pektine eller syltepulver…
continue reading

Vinteren har kommet!

Published on 2016-11-09 under News
Vinteren har kommet!
Høstsesongen er over for i år. Det vi ikke rakk å høste inn blir snadder til fuglene. Sauene bryr seg ikke om snøen. Kjøkkenhagen forsvinner under den. Fryserne er fylle med lam, svin, kalkun, og…
continue reading

Bær, bær og enda flere bær!

Published on 2016-08-17 under News
Bær, bær og enda flere bær!
Det er bær-år. Det er vanvittig mange bær i år! Når vi ikke klarer å spise mer jordbær, lager vi solbærsyltetøy, safter bringebær, lager druejus og blåbærkake. Rips, stikkelsbær, kirsebær, plommer og epler har vi…
continue reading

Gresskar dyrking

Published on 2016-08-17 under News
Gresskar dyrking
Gresskar i komposten Det sies jo at gresskar trives veldig godt i komposthaugen. Dette var første året vi har prøvd det. Og med suksess! Hele planten dekker omtrent 8 m2 komposthaug og den er fult…
continue reading

Rabarbrakake – oppskrift

Published on 2016-06-21 under Oppskrifter
Rabarbrakake – oppskrift
Vi høstet årets siste rabarbra i går. Nå får plantene hvile og vokse resten av sesongen slik at de kan bli enda større neste år. En del av rabrabraen frøs vi, slik at vi kan lage…
continue reading

Rugeegg og kyllinger på skolen

Published on 2016-05-24 under News
Rugeegg og kyllinger på skolen
Dattera som bor på småbruket, Lotte, går i 3. klasse på Toso skole og hun og klassekameratene har bestemt seg for å bli kyllingmødre og -fedre. De lånte vår rugemaskin og fikk 37 egg fra…
continue reading

Vår! en liten oppdatering

Published on 2016-05-24 under News
Vår! en liten oppdatering
  Så kom sola! En liten oppdatering om lammene og kyllingene. Kopplammet vi har fått for noen uker siden (flaskelammet) har det fint. Han er nå mye større en broren som går med moren (kopplammet…
continue reading

Løp og kjøp!

Published on 2016-04-13 under News
Løp og kjøp!
Dette trenger litt forklaring:) Gulerøtter er søte ved innhøsting. Men når de blir vasket, fjernes alle små hårrøtter som stikker ut fra hovedroten. Og det skaper stress for en gulrot. Når en gulrot blir stresset,…
continue reading

De første lammene

Published on 2016-04-13 under News
De første lammene
De første 2 lammene ble født siste mandag! Stor glede!! Men, sauemor ville kun ha det store lammet; ikke den lille med et skjevt bein. Så da måtte vi bli erstatningsmor. Første 3 døgn fikk…
continue reading

Kjøttpåleggskurs

Published on 2016-03-07 under News
Kjøttpåleggskurs
Dagens kjøttpåleggskurs. Deltakere har mange forskjellig bakgrunn.... Noen foretrekker å se på utenfra, mens andre jobber inne. Lammerull, bacon, spekepølser var noe av det andre deltakere lagde. For en hyggelig og flink gjeng! Takk for…
continue reading

Norsk produsert mel

Published on 2016-03-01 under News
Norsk produsert mel
Visste du at vi selger økologisk lokal mel på småbruket? Melet kommer fra Johan Svært i Brandbu og blir kvernet på bestilling. Vi har bl a emmer, spelt, svedje-rug, dala land-hvete, fram hvete og naken…
continue reading

spekepølser med duplo

Published on 2016-02-19 under News
spekepølser med duplo
For noen uker siden var det kurs i kjøttkonservering med spekepølser, bacon, lammerull på programmet. Barna i huset fikk tak i kjøttrestene og 10-åringen og 4-åringen laget salami og medisterpølse. Legg spesielt merke til salami-hengestativet.…
continue reading

Kurs i hønseslakt, fjærkreslakt

Published on 2015-11-10 under News
Kurs i hønseslakt, fjærkreslakt
  Årets siste slaktekurs har vært. Deltakere var utrolig flinke. Selv om de fleste aldri hadde gjort dette før, klarte alle å avlive, ribbe, få ut invollene og henge dem til mørning på en glimrende…
continue reading

Kurs i lammeslakt og lammepartering

Published on 2015-11-10 under News
Kurs i lammeslakt og lammepartering
Kanskje ikke de mest tilgjengelige bilder, men når vi har kurs i lammeslakt og lammepartering, gjør vi det på gamle måten. Dyrene blir avlivet fort og uten lidelse eller stress med boltemaske; så blir de…
continue reading

Tilbakemelding pølsekurs

Published on 2015-09-21 under News
Tilbakemelding pølsekurs
Målet vårt er jo at deltakere skal dra herfra fornøyde med ny kunnskap og litt god mat. Vi fikk en tilbakemelding fra en av deltakere på pølselagingskurset, som vi bare må dele: 'I dag har…
continue reading

Aspargesbønner med estragon og sitron

Published on 2015-09-16 under News
Aspargesbønner med estragon og sitron
Hvis du har en kjøkkenhage, kan det hende du har mye aspargesbønner, sukkererter eller andre bønner nå. Hvis ikke, har butikken dem. Denne grønnsaksretten her liker vi å lage ved siden av litt kjøtt, en…
continue reading