Den tradisjonelle pestoen er som regel laget med basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk, olivenolje og litt sitronjus. Men du kan lage pesto med andre ingredienser også. For at det skal være en pesto, trenger man bladurter…continue reading
Denne oppskriften er for deg som kanskje aldri har hørt om posjert egg, eller du har prøvd og mislyktes. Enten du ønsker å imponere gjestene dine med en delikat salat, tilføre frokosten et hint av…continue reading
Godteri av bær På høsten bugner det av modne bær og frukt overalt. For mye til å spise alt på en gang og her på småbruket lager vi syltetøy, saft, iskrem osv for å konservere…continue reading
Rabarbra sesongen begynner snart. Men mange har også rabrabra i fryseren. Her kan du bruke både fersk rabarbra og frossen. Rabrabra er nokså syrlig og tar plassen til sitron i denne oppskriften, som kombinerer fisk…continue reading
Lag hjemmelaget bringebæreddik! Bringebæreddik passer perfekt som dressing til salat, for å deglasere kjøtt, eller ganske snart for å smaksette jordbærretter. Eddik smaksatt med bær eller urter er ideell på kjøkkenet for å piffe opp…continue reading
Når du har tegnet opp kjøkkenhagen din og vet hva du skal så (se hvordan: Dyrke i kjøkkenhagen – del 1 – størrelse og vekstskifte), kan du begynne å tenke på frø. Som regel holder…continue reading
Midt på vinteren er det ikke så mye man kan dyrke. Det er tele i bakken mange steder og snøen ligger gjerne dypt. Selv på vestlandskysten, vil ikke noe vokse midt på vinteren. Da er…continue reading
Lyst til å prøve å speke ditt eget kjøtt til julebord eller nyttårsaften? Denne retten blir akkurat klart til jul! Om du aldri har speket før så er dette en flott oppskrift å begynne med,…continue reading
Andunger skårer veldig høyt på mest søte dyr på småbruket! Noen ender er flinke til å ruge og passe på andunger selv. I så fall er det allerletteste å bare la andemor styre og ordne.…continue reading
I motsetning til høner, som vi har hatt i Norge i over 1000 år (vikingene hadde høner), så har vi mindre tradisjon for andehold her. Det finnes mange gamle mer eller mindre norske hønseraser,…continue reading
Denne videoen er noen år gammel, men like sjarmerende som den gangen! En kald torsdag på våren:8-åringen: Mamma, kan andunger svømme?Mammaen (jeg; ikke helt med): Ja8-åringen: Kan jeg ta et bad?Mammaen: (fortsatt ikke helt med):…continue reading
Dette har blitt en land historie om ender. Men skal man starte med ender, er det jo greit å være informert på forhånd:) Ender er flotte dyr for småbruket, hvis du har vann tilgjengelig. De…continue reading
Sauer er lett å ha om sommeren. De beiter gress, kratt, bær og trær, og finner nok vann i dugg, gresset og bekker. Så lenge arealet er stor nok slik at de finner nok mat,…continue reading
Sikori er en plante som dyrkes om vinteren. Den vokser først en sommer ute, så blir den tatt med inn og vokser videre om vinteren i mørket. Den er dermed en ypperlig grønnsak å dyrke…continue reading
Risgrøt er godt, og blir enda bedre i en type ostekake med bærlokk og pepperkakebunn. Gøy med en ny vri på risgrøt, i hvert fall når man har laget litt mye og har en del…continue reading
Grønnsaker skal også stæsjes opp til i jul! Tanken bak denne oppskriften er å lage et delikat tilbehør til julemat med vintergrønnsaker som ser flott ut og en litt annen måte å spise kålrot og…continue reading
Tradisjonen rundt rakfisk er stort i Norge, men det er ikke alle som er glad i rakfisk. Men med denne oppskriften har du en sjans til å ombestemme deg eller kanskje du får noen som…continue reading
Dette er en av de mest tradisjonelle juleretter. Det er mange måter å lage medisterkaker på. Noen er mer eller mindre tradisjonelt, og denne oppskriften her er med tyttebær, lønnesirup og sennep. Tyttebær ser flott…continue reading
Hei! Jeg heter Karin Schiano og har begynt å jobbe sammen med Liza på Lizas Småbruk. Jeg er halv Fransk, halv Norsk, og oppvokst i Frankrike. Jeg brenner for god hjemmelaget mat med lokale helst…continue reading
Tarte Tatin er en terte som blir bakt opp ned. Ofte er den laget med vakre karamelliserte epler og en fin mørdeig og blir da servert med en deilig tykk crème fraîche. Men tarte tatin…continue reading
Det er tidlig vinter, og kjøttet er på sitt beste nå. Det er ferskt (det er jo slaktetid nå) og dyra har lagt på seg for å være klar vinteren som gjør kjøttet mer marmorert.…continue reading
Senhøsten er ypperlig tid for langtidskokte kjøttretter. Kjøttet er på sitt beste og ferskeste nå, både siden høsten er slaktetid og tida hvor dyra har anlagt et godt lager med fett for å kunne klare…continue reading
I slutten av januar 2022 oppsøkte jeg, Liza, fastlegen med noen vage plager. Hun sendte meg videre til undersøkelser og sykehuset med en gang. Etter flere undersøkelser, fikk jeg tarmkreft som diagnose og ble operert…continue reading
Har du mange epler i hagen? Eller er du bare glad i eplecider? Denne oppskriften fra 1800 tallet (!) gir fantastisk hjemmelaget eplecider uten at du trenger eplepresse. (O ja, det danner seg visst en…continue reading
Vi er glade i Italienske biscotti, og vi ser at kursdeltakere våre liker dem minst like godt. Disse småkjeksene ser ut som små ristede brødskiver med nøtter i. Og det er det de er. De…continue reading
Sellerirot er en rotgrønnsak som er kjempegodt på vinteren. Den blir høstet sent på høsten og lagt i en kjølig rotkjeller før den kommer til butikken (eller hvis du har dyrket den selv, så hopper…continue reading
Nå at det begynner å komme godt med sopp i skogen, er det gøy å kunne lage soppsoya. Det er relativt enkelt, kan oppbevares veldig lenge og hever smaken i mange høst- og vinterretter. Før…continue reading
Med norsk mel og med eller uten pastamaskin Mel, egg og vann er noen av de mest enkle råvarer vi har på kjøkkenet, og samtidig kan de bli til fantastiske ting som pannekaker og brød.…continue reading
I Danmark er sikori en tradisjonell julegrønnsak. I Nederland, Belgia og Frankrike er det skikkelig vintersalat. I norge er det ganske ukjent. Egentlig litt rart, for den er lett og morsom å dyrke. Du sår…continue reading
Krumkaker hører til jul. Og de er morsomme å lage hvis man har eller kan låne et krumkakejern. Her er krumkakesteking en av førjulsaktivitetene som alle har lyst å hjelpe til med (som gjør at…continue reading
Trodde du at du ikke likte rosenkål? Tenk om igjen. Koker man rosenkål, så blir den fort bittert og mister sødmen. Hvis du derimot wokker den, så holder den seg al dente og får en…continue reading
Terrine er som en fast leverpostei. Supert som siderett ved julemiddagen, men også som spiselig julegave. Det spises mye i Frankrike, og er helt nydelig. Ingredienser til 1 kg terrine: 500 gr Lammelever (eller en…continue reading
De allerfleste kjenner kun rødkål som en julerett, ofte fra en pakke som er varmet opp. Men rødkål er så mye mer. Denne salaten bruker rødkålen rå. Da smaker den litt søtt og veldig sprø.…continue reading
Rødkål-oppskrift Hjemmelaget rødkål smaker veldig godt og er ikke noe vanskelig i det hele tatt. Du kan gjerne lage det noen dager på forhånd og oppbevare det i kjøleskapet fram til du skal spise det.…continue reading
Tidsbruk: 40 minutter forberedelse, pluss 30 minutter koking og noen få minutter rett før servering Ingredienser for 4 personer: Litt olje eller smør 1 rødløk 1 stang stangstelleri 1 gulrot 2 fedd hvitløk Rosmarin 1…continue reading
Les i Aftenposten hvordan du starter med høner og hvordan hønene lever her på Liza's småbruk. Journalisten, Axel Munthe-Kaas Hærland var her en hel dag og lærte alt om høner og ble en ren høne-ekspert.…continue reading
Yngste mann i huset er veldig glad i ketchup og siden vi var så heldig å få mange tomater fra våre gode naboer De Haes Gartneri, så kunne vi lage vår egen. Her er oppskriften…continue reading
Vi dyrker noen tomater selv. Men de går mest til salater og barnas smygg-spising. Men vi er så heldige å ha De Haes Gartneri som naboer som dyrker øko tomat og øko agurk i mye…continue reading
Hvor mye spinat-varianter klarer vi å spise i løpet av neste vinter? Vi kutter dem, kjører dem i 3 cm biter og fryser dem i porsjonsposer. Vi bruker det som spinat, men det er faktisk…continue reading
Mynten har alltid tendens til å overta urtehagen. Og det finnes egentlig svært få ikke-søte oppskrifter til mynte. Men denne salaten her er nydelig på varme dager og bruker noe av den stadig vekk voksende…continue reading
Blomsterkarse-kapers. Hvis du har sådd blomsterkarse, så begynner den å ha ganske mange frøkapsler. Så lenge de er unge og grønne, kan du lage en kapers med de! Kjempegodt i salater eller på pizzaen (eller…continue reading
De første stikkelsbær blir høstet for tiden. Stikkelsbær er ganske sur, og det er ikke mange som liker de sånn rett fra busken. Men, man kan lage mye godt med de: syltetøy, stikkelsbærcurd, smuldrepai, muffins,…continue reading
Livet er ikke alltid like langvarig på et småbruk. Denne hanen har vi hatt i noen år, som gjør at han er ikke både far men også bestefar (og kanskje oldefar) til hønene våre. Mao,…continue reading
Jordbær!!! Det finnes ikke bedre enn ferske jordbær. Ingen av oss er glad i jordbærsyltetøy. De smaker liksom ikke jordbær lengre. Men rørte jordbær derimot beholder jordbærsmaken veldig mye bedre og er stor favoritt her.…continue reading
I dag kom vi tilbake fra 3 ukers fjelltur. Før vi dro var alt lukket, gresset var klipt og alt så selvfølgelig helt perfekt ut. Nå, 3 uker senere, er det rene jungelen i kjøkkenhagen,…continue reading
Vill oregano eller bergmynte vokser mange steder i veiskråninger og andre steinete skråninger. Her langs veien vokser det flere steder og jeg tror ikke noen har oppdaget de. Det er i hvert fall ingen andre…continue reading
Rabarbra er en deilig grønnsak. Høstes så fort stilkene begynner å ses, og fram til Sankt Hans. Planten trenger nemlig å hvile på sensommeren for å kunne gi deg en innhøsting neste år også. Den…continue reading
Jeg tenkte å dele litt erfaringer om våre frukt og bær: Klimasonen vi er i er h5. Det betyr at vi må velge sorter som tåler mye kulde, både sommeren og vinteren. Du finner sonen…continue reading
Hjemmelaget sinnsykt god camembert?! De fleste oster vi prøver å lage for 1. gang, blir ganske så greit. Hvis dere skjønner hva vi mener:) Det må litt øvelse til for åt de skal bli GREAT.…continue reading