Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Mjødurtsaft – oppskrift

Published on 2020-07-25 under Oppskrifter
Mjødurtsaft – oppskrift

Mjødurten begynner å blomstrer overalt, lukter mandler og honning. Selv om den var veldig populært å lage saft og te med i gamle dager, så er den litt glemt i dag. Og det mens den smaker en blanding av honning og mandler, eller marsipan! Helt nydelig!!
Mjødurt finner du mange steder på landet, spesielt i nærheten av vann. Den vokser ofte i vannkanter, ved bekker, grøfter, vill enger osv. Den liker fuktig jord.


Her finner du en oppskrift til mjødurtsaft og noen bilder om hvordan den ser ut:

En kurv med honning og mandler duft!

Til 4,5 liter saft:

300 g friske blomster uten stilker, 3 liter vann 2 kg sukker, 1 sitron (skal du bruke skallet også, anbefales økologisk sitron) glassflasker eller plastbokser til å oppbevare saften i.
Slik gjør du: Press sitronen og ha saften opp i en stor kjele. Tilsett blomstene. Kok opp vannet i en annen kjele. Bland i sukkeret. Rør til det er løst opp. Slå av varmen. Hell den varme sukkerlaken over blomstene og sitronsaften. Legg på lokk eller klede og la stå i 24 timer. Sil saften og fyll på rene flasker/beholdere.
Velbekomme! Din egen mjødurtsaft, smaken av sommeren! 🙂

blomstene og sitronen ligger i sukkerlaken over natta


Oppbevares i kjøleskapet i 2 uker eller i fryseren så lenge du vil.
Hvis du vil ha smaken av sitronskall også med, kan du skjære sitronen i tynne skiver i stedet for å presse den.

Visste du at du også kan lage te av mjødurt? Plukk en bunte mjødurt blomster, uten blader men med stilker. Bind sammen som en bukket og heng opp ned på kjøkkenet ditt i noen dager/uker inntil det er helt tørket. Det lukter nydelig på kjøkkenet ditt! La det heller henge litt for lenge enn for kort; det kan mugne hvis det ikke henger lenge nok. Når det er ferdig tørket, kan du pakke blomstene i en boks. Når du skal lage te, bruk blomstene som vanlig teblader.


En fin helgsaktivitet å dra på mjødurttur!

Ha en fin sommerdag

Tagged: , , ,