Hva har skjedd på Lizas Småbruk

MEDISTERKAKE – oppskrift

Published on 2022-12-07 under Uncategorized
MEDISTERKAKE – oppskrift

Dette er en av de mest tradisjonelle juleretter. Det er mange måter å lage medisterkaker på. Noen er mer eller mindre tradisjonelt, og denne oppskriften her er med tyttebær, lønnesirup og sennep. Tyttebær ser flott ut i medisterkakene og gir fantastisk smak til medisterkakene. For å balansere den syrlige tyttebærsmaken, bruker vi litt lønnesirup. Det er fint hvis du kan finne grovkvernet kjøtt. Det vil gi mer konsistens og smak til dine kaker. Medisterfarse inneholder sirka 20-25% fett og derfor blir kakene saftige og møre. Men med tyttebær og lønnesirup vil også litt mer magert kjøttdeig bli like saftig.

Ingredienser til 4 personer:

400 gr Grovkvernet medisterkjøtt

2 dessertskje grov sennep

2 ss tyttebær

1 sjallotløk (bruk evt vanlig løk)

1/2 teskje malt ingefær

1/2 teskje malt muskatnøtt

1 ss lønnesirup

1 dl melk

2 spiseskje potetmel

1 teskje salt

Smør til steking

Slik gjør du:

  1. Vei og mål ingrediensene. (Det er lurt at kjøttet og melken er kaldt. Da blir det lettere å jobbe med de.)
  2. Elt sammen medisterdeigen med salt og krydder. Den skal gjerne bli litt seig sånn at det klistrer seg til hendene dine.
  3. Tilsett potetmelet. Tilsett den kalde melken, litt etter litt og gjerne forsiktig i begynnelse. Elt alt godt sammen.
  4. Skrell og hakk sjallotløken og tilsett til deigen, sammen med tyttebær og lønnesirup og bland det hele sammen.
  5. Sett en stekepanne på middels varme og ha i litt smør, ribbefett eller klarnet smør. Du kan eventuelt steke en prøvekake for å sjekke om du er fornøyd med smaken eller vil tilsette litt mer pepper, salt, mm.
  6. Er du fornøyd med smaken, kan du slå av varmen litt og forme kakene. Bruke gjerne en hand eller skje for å forme dem. Det hjelper å dype skjeen i kaldt vann hver gang du skal forme en kake; da vil deigen klistre mindre til skjeen. Sett stekepannen tilbake med litt smør og stek kakene til de er gylden på hver side. Ferdig! 🙂
  7. Hvis du planlegger å varme de opp senere eller fryse de, blir de enda bedre hvis du ikke helt gjennomsteker de, for da holder de seg saftigere. Ofte leser man også at man skal trekke medisterkakene i buljong eller vann. Men jeg synes de har en tendens å miste litt smak når man gjør det.

Serveres varmt med vanlig juletilbehør (surkål, rødkål eller poteter, mm). Men de er også nydelig kaldt på ett smørbrød og kan selvfølgelig spises året rundt.

Velbekomme!

Lyst å lære mer? Vi holder mange spennende kurs, slik som gryteretter, pølselaging, speking og kjøttpålegg, lammeretter og mange flere. Se hele kursprogrammet på http://www.lizassmabruk.no/kurs

Tagged: , , , ,