🐔 LITT OM HØNSERASER 🐔

Det finnes et enormt utvalg av hønseraser, inkludert mange gamle norske raser med lang historie. Vi tar utgangspunkt i de rasene som den norske genbanken anerkjenner som gamle norske raser, og vi fokuserer ikke på industriraser. Industrirasene er ofte avlet frem for høy eggproduksjon eller rask vekst, men tåler dårlig det norske klimaet, er mer utsatt for sykdommer og mangler mange av de naturlige instinktene som gjør hønsehold enklere for småbrukere og hobbyhønseholdere.
Gamle raser, derimot, er robuste, godt tilpasset norske forhold. Mange av dem har også bevart viktige instinkter, som evnen til å ruge og beskytte seg mot rovdyr.
Hønseraser deles inn i ulike kategorier, avhengig av hva man ønsker seg. Her er noen eksempler på forskjellige hønseraser, men det finnes mange flere.
🐓 EGGLEGGER-RASER
Disse rasene er avlet for eggproduksjon. De legger ofte 5-6 egg i uken, men har lite kjøtt på kroppen. De kan være litt mer skvetne og stressede enn andre raser, og noen individer kan være aggressive både mot hverandre og mennesker. De spiser relativt lite sammenlignet med kjøttraser.
🐔 Jærhøns – Norges eneste opprinnelige landrase. Aktiv, god egglegger, og kan ruge av og til.
🐔 Islandshøns – En gammel nordisk rase, hardfør og tidvis rugevillig.
🐔 Hvit og brun Italiener – Gode eggleggere, men ofte litt nervøse.
🐔 Minorka – Store egg, men noe mer følsom for kulde enn de andre.
🐓 KJØTTRASER
Disse rasene er store, tunge og vokser sakte sammenlignet med moderne industrikjøttraser. De legger få egg (ofte bare 2-3 i uka), men har mye kjøtt og et rolig gemytt. Kjøttraser er sjelden aggressive og tåler ofte kulde godt.
🐔 Brahma – En av de største hønserasene, rolig og vennlig, men med lav eggproduksjon.
🐔 Faverolle – En annen stor, rolig rase, kjent for sitt imponerende fjærdrakt og kjøtt.
🐔 Orpington – Stor og kjøttrik, men også en populær hobbyrase på grunn av sitt rolige temperament.
Det finnes ingen rene gamle norske kjøttraser, men noen av hybridrasene kan fungere godt til kjøttproduksjon.
🐓 HYBRIDRASER
Favoritt raser her på småbruket. Disse rasene er en mellomting mellom egg- og kjøttraser. De legger godt med egg (4-5 i uka) og har samtidig en god kjøttfylde. De er ofte roligere enn de rene eggleggerne og mer hardføre enn kjøttrasene.
🐔 Lys Sussex – En god allround-rase, legger mange egg og er ofte rugevillig.
🐔 Rhode Island Red – Hardfør, god egglegger og bra kjøttfylde.
🐔 Plymouth Rock – Stor og rolig rase med god balanse mellom egg og kjøtt.
Lys sussex og plymouth rock er kjent for å ha en sterk rugelyst om våren.
🐓 PRYDRASER
Disse hønene er avlet først og fremst for utseende, og er derfor verken de beste eggleggerne eller kjøttleverandørene. Mange har lite fjærdrakter, uvanlige farger eller spesielle egenskaper. De fleste prydrasene er mindre hardføre enn de mer tradisjonelle rasene. Det er mange høner under denne kategorien, men ingen gamle norske. Silkehøns er den mest kjente
🐔 Silkehøns – Kanskje den mest kjente prydrasen. De har myke, silkemyke fjær og en rolig personlighet, men legger få egg.
🐓 DVERGRASER
Dverghøns er små versjoner av større hønseraser og har ofte de samme egenskapene som sine store søsken. De tar mindre plass og spiser mindre, men legger også mindre egg. De er ofte ivrige rugere og kan finne på å ruge opptil 7-8 ganger i året – noe som kan bli litt slitsomt om man ikke ønsker mange kyllinger.
🐔 Dvergkochiner – Små, runde og ekstremt rugevillige.
🐔 Dvergsilkehøns – Små, koselige og gode rugere.
🐔 Dverg-Wyandotte – Hardfør og god egglegger til tross for størrelsen.
Dverghøns er perfekte for dem som har lite plass eller ønsker mindre egg.
Hvilke raser har vi på Lizas Småbruk?
Vi holder oss hovedsakelig til hybridraser, siden de gir en god balanse mellom egg og kjøtt, samtidig som de er hardføre og rolige. Og akkurat som med hunder, er blandingshøns ofte sterkere enn renrasete! Så ikke vær redd for å kjøpe blandinger – vi har stort sett blandingshøns selv. Men favorittene er Lys Sussex & Rhode Island Red. Bare spør hva hønenen er blandet med når du kjøper! 😊
Dette var bare en smakebit på de mange hønserasene som finnes – vi håper det har vært nyttig!
🐓 Drømmer du om å starte med høns, eller vil du lære mer om slakting? Vi holder to kurs:
📌 28 mars Fjærkre & hønsehold – Lær alt om stell, fôring og hvordan du får glade høner.
📌 9 mai Hønseslakt-kurs & hønsehold– En praktisk innføring i human og bærekraftig slakt.