Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Lammerull – oppskrift på hjemmelaget lammerull

Published on 2020-12-02 under News
Lammerull – oppskrift på hjemmelaget lammerull

Lammerull er en gammel tradisjonsrett. Det er en måte å lage noe kjempegodt ut av ganske seig kjøtt. Og som alltid med tradisjonelle retter, finnes det ikke 1 måte å lage det på. Alle har sine egne måter. Før laget ‘alle’ det selv. Per i dag kjøper de fleste det. Men det er ikke vanskelig å lage og blir veldig godt! Felles for alle oppskrifter er at man bruker rulleskinn av lam, ruller den sammen med kjøtt og noen krydder, og trekker det i (salt)lake. I de allerfleste oppskriftene er (salt)laken varm (90 C), slik at kjøttet blir varmebehandlet. Du kan gjerne lage en stor lammerull og fryse en del til jul.

Oppskriften her er beregnet til en nokså stor lammerull. Har du en liten bukskinn, tilpass mengde av de andre ingrediensene.

Ingredienser:

1 stk usaltet rulleskin av lam (dette har slakterbutikker på lager og kan bestilles i kjøttdisken i matvarebutikkene)

1 ½ kg kjøtt fra lammebog, lammenakke, lammekjøttdeigmm

½ ts pepper

½ ts finhakket ingefær

1 ½ ts salt

1 ts sukker

2 ½ ts gelatin pulver

Evt klede til å rulle

Evt tannpirkere eller noe annet å feste kjøttet med

Hyssing

Slik gjør du:

Fjern beinrester og lag en ren flatt firkantet kjøttstykke av rulleskinnet. Avskjæret og kjøttet fra bogen/nakke/mm strimles eller kvernes grovt. Bland avskjæret og kjøttet med alle andre ingrediensene untatt rulleskinnet. Fordel kjøttet over rulleskinnet. Rull kjøttet fast sammen. Det hjelper å starte i den tykkeste enden. Fest med tannpirkere, synåler, eller lignende for å få litt mer feste. Du kan også eller i tillegg velge å sy rullen sammen eller pakke den inn i et klede. Surr rundt med hyssing (se bilde for surre-måten)

Legg rullen i kjøleskapet i 1 døgn, slik at krydderne kan trekke inn mest mulig og gelatinen kan begynne arbeidet sitt med å lime kjøttet sammen.

Varm opp en kjele med vann til 90 C. Legg rullen i vannet og la den trekke i 1 ½ time (mindre hvis rullen er tynnere). Du kan sjekke om den er ferdig hvis du har en termometer med spiss. Stikk den da inn i rullen. Det skal være 65 grader eller høyere i kjernen. Vi pleier å vente til det er 80 grader inni. Etter det kan du la rullen hvile en liten stund før du eventuelt legger den i press (5 kg vekt), om du vil.

Velbekomme!

Tagged: , , , , , ,