Lamme terrine – oppskrift
Terrine er som en fast leverpostei. Supert som siderett ved julemiddagen, men også som spiselig julegave. Det spises mye i Frankrike, og er helt nydelig.
Ingredienser til 1 kg terrine:
- 500 gr Lammelever (eller en annen type lever)
- 500 gr Svine- eller Lammekjøtt (kjøttdeig, nakke, bog, kotelett, bruk det du har! 🙂
- 150 gr Brød
- 2 ss Fløte
- 2-3 Egg (avhengig av størrelsen)
- 3 ss Rødvin
- 2 Sjalottløk
- 1-2 Hvitløksfedd
- 3 klyper Muskatnøtt
- 2 ss Hasselnøtter
- 1,5 ts Hvitt pepper
- 15 gr Salt (2 ts)
- 1 ts Timian
- 2 Laurbærblad
- 100 gr Tyttebær
- Ønsker du en litt mer julesmak kan man tilsett 4-5 nellik.
Er du ikke så glad i lever, kan du også erstatte den med kjøtt. Velg da gjerne kjøtt som har litt fett på seg.
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 180. Finn en brødform som du skal lage terrinen i. Finn så en form som er større som din terrine kan stå i. Fyll den største av formene med vann og sett i ovnen. Dette skal bli varmtvannsbadet ditt.
- Kvern eller finhakk kjøttet og halv parten av leveren. Ikke bruk kjøkkenmaskin hvis du ikke har kjøttkvern på den. Det blir purert kjøtt uten kvern. Bedre å finhakke
- Grov skjær resten av lever
- Hakk sjalottløk og hvitløk
- Ta en stor bolle og bland brød, fløte, rødvin, sjalottløk og hvitløk, raspet muskatnøtt, hasselnøtter, salt og timian
- Tilsett det kvernede eller finhakkede kjøttet og leveren.
- Tilsett den grovhakkede leveren og tyttebærene. Bland forsiktig, slik at tyttebærene og leverbitene ikke går altfor mye i stykker.
- Ha blandingen over i brødformen og sett brødformen i den store formen med vann i som står i ovnen. La steke i sirka 1,5 time.
Hvis du ønsker kan du lage en pai deig, som du kjevler ut og legger i i brødformen før du har kjøttblandingen opp i. Legg også en lokk med pai deig på og pensle den gjerne med litt eggeplomme for å få en fin skorpe. Da blir terrinen din enda finere!
Denne tilberedningsmetoden heter ‘au bain marie’, eller ‘i varmtvannsbad’. Fordelen er at maten aldri blir over 100 grader (siden brødformen står i ovnen i vann), slik at maten ikke kan bli for varm og fosskoke.
Bon appetit!