Lag din egen yoghurt – oppskrift
Ingredienser:
* 1 liter melk med god holdbarhet (rett fra kua, Røros gårdsmjølk eller Tine)
* 2 ss yoghurt naturell med god holdbarhet (f.eks. Røros yoghurt). Du kan også bruke gresk yoghurt for å prøve andre smaker.
Vask utstyret ditt godt. Bland yoghurten rolig, men godt, i melken. Varm opp melken i varmtvannsbad til 50 grader. Hell over i begre. Sett så i ovn som holder rundt 45 grader (se tips under oppskriften). La stå i seks timer. Etter seks timer vil du se at det har stivnet litt. Smak om du liker den og synes den er nok syrnet, uten å røre i massen. Hvis ja, sett i kjøleskap for å kjøle ned og stivne. Hvis nei, la stå i ovnen og vent noen timer til. Så lenge yoghurten ikke har kjølnet, er det viktig ikke å røre i den, ellers får du ikke tykk yoghurt. Når den har stått i kjøleskapet over natten, kan du spise den.
Yoghurten er holdbar i to til tre uker i kjøleskap. Etter hvert vil du se at det kommer litt væske (myse) på toppen av yoghurten og det kan virke som den skiller seg litt. Det er helt vanlig, men vil ikke skje med homogenisert yoghurt fra butikken. Hvis du ikke vil ha væske på toppen, rør væsken inn igjen.
Tilsett syltetøy, frukt eller lignende, helst rett før du spiser.
Velbekommen!
Lyst å lære mer? Les videre og/eller meld deg på ystekurs! Vi har flere dato satt opp: www.lizassmabruk.no/kurs
* Hvis du bruker melk rett fra kua, anbefaler mattilsynet at du pasteuriserer den før du går i gang. Dette vil ta livet av alle bakterier i melken. Dette gjør du ved å varme opp melken til 70 grader før du går i gang med oppskriften.
* Hva skjer det egentlig i yoghurten din? Yoghurt er melk som er syrnet med yoghurtbakterier. Yoghurt stammer fra områder i verden hvor det er varmt klima-gjerne over 40 grader. Yoghurtbakterier er en type melkesyrebakterier som trives ved disse temperaturene. Når du har fersk melk og tilsetter litt yoghurtbakterier mens du oppbevarer den i 40-50 grader, synes yoghurtbakteriene at livet er helt topp. De begynner å spise på laktosen i melken, formerer seg på kort tid og avgir masse yoghurtsyre (en variant av melkesyre).
* Yoghurtsyren gjør at melken tykner og smaker yoghurt. For å lage yoghurt, må du holde melken mellom 40 og 50 grader over lang tid. Det er en utfordring her i landet. Men de fleste av oss har en stekeovn med viftefunksjon. Sett den på laveste temperatur, med kun vifte, og legg et termometer inn i ovnen. Hvis ovnstemperaturen holder seg rundt 40-50 grader, har du en ypperlig plass der yoghurtbakteriene kan vokse. Men stiger den til 65 grader, blir det kirkegård for yoghurtbakteriene dine. Da må du finne et annet sted. Et tips kan i så fall være å varme opp melken med litt yoghurt i, til 50 grader, i vannbad (en stor kjele varmt vann med en mindre kjele oppi). Når melken har nådd 50 grader, heller du den over i yoghurtbeholderen din, som så pakkes godt inn i håndklær og settes oppå varmtvannstanken, på baderomsgulvet eller et annet sted hvor det er varmt.
Ha en fin dag!
www.småbruk.no
Kurs fra jord til bord
#yoghurt #hjemmelagetyoghurt #ysting #ystingpåkjøkkenbenken