Kjøkkenhage – del 2 – frø, jord og småplanter inne
Når du har tegnet opp kjøkkenhagen din og vet hva du skal så (se hvordan: Dyrke i kjøkkenhagen – del 1 – størrelse og vekstskifte), kan du begynne å tenke på frø.
Som regel holder det i flere år med en pose frø, så du trenger ikke bestille 10 poser gulerotfrø selv om du er veldig glad i gulerøtter. Og har du poser fra i fjor eller forfjor som har gått forbi best før datoen, trenger du ikke å kaste dem. Ofte vil det kun si at det er litt færre frø som spirer.
Det finnes kun 1 norsk frøprodusent, og de har et fantastisk utvalg. Her får du bestilt Norsk (økologisk) frø Solhatt økologisk hagebruk (katalog på nettet). Impecta Fröhandel er svensk og har et kjempestort utvalg, rettet mot det nordiske markedet. Man kan bestille papirfrøkatalog om man vil. Ellers har mange hagesentere frø nå, men vi er faktisk mest glad i å bestille de på nettet.
Bestill gjerne sorter hvor det står at de er tidlig, kulderesistent, gamle kulturvekster og/eller enkelt å dyrke første året. Så kan du heller bli vågalt og prøve å dyrke aubergine neste år, når du har fått litt suksess.
Når du har fått frøene i huset kan du lese på baksiden når du skal så. Helt fantastisk!:). Mange av grønnsakene våre trenger en lengre sesong enn det vi kan tilby ute, og det vil si at man må så dem i små potter inne for at de skal starte nå, og ikke først i juni. Så først de tingene som liker å komme i jorda i februar/mars: knollselleri, purre, rosenkål, noen sorter frilandsagurk. Etter det sår du til oppal annen hver uke (eller når du husker det). Slutten av mars, og spesielt april måned er det mange frø som ønsker å starte grønnsakslivet sitt i en liten potte inne. Hold deg til anbefalt såtid på frøposene, så går det som regel kjempefint. Står det ingenting, venter du til april.
Grovt sett sår man kål i mars, mens man har sådd purre, knollselleri, tomat, chili og paprika i februar. Har du glemt å så i februar, rekker du det fortsatt hvis du sår i mars. Samme hvis ikke tomatplantene dine kommer opp.
Når det gjelder såing, så pleier vi å gjøre slik: Vi finner fram pluggpotter eller små potter (felleskjøp, plantasje, biltema osv), en pose med såjord (gjerne egen kompost), klistermerker og penn. Med plantegningen vår som hjelp, er vi i gang.
Vi tenker gjerne slik: ifølge kjøkkenhage-tegningen, skal vi ha 1 m2 med brokkoli. På baksiden av frøposen står det hvor langt plantene skal stå fra hverandre, så da kan du regne ut hvor mange brokkoli du trenger. For de fleste kål, chili og tomat går det 4-6 planter på en m2. Så tilbake til brokkolien: vi trenger da 6 planter til 1 m2. Da sår vi i 8 plugg-potter.
Fram med pluggbrettene, fylle jord i pottene, vanne pottene. Så lager vi et lite hull i jorda som er 2* så dyp som frøen er stor og putter 2 frø i hver potte. Dekk frøene med litt jord. Så totalt blir det 16 frø som brukes. Så skriver jeg på klistermerke hva som er i pottene pluss dato det er sådd og fester det på pottene.
Jeg prøver å samle tomat, chili, paprika, agurk i en kasse med pluggbrett. Dette fordi disse trenger en viss varme for å kunne spire (sjekk frøposen, det står der:)). Så de setter jeg på baderomsgulvet fram til plantene ses såvidt.
Kål trenger ikke så mye varme og kan stå de fleste steder i huset ditt.
Små frø er følsomt for uttørking, så derfor er det smart å dekke av pluggbrettene med gjennomsiktig glass/plast. De fleste pluggbrett kommer med en kasse under og en gjennomsiktig lokk, så her har du alt i ett.
Mangler du lokk, bruk gjennomsiktig folie og lag noen små pustehull i (det er litt klønete, men funker også).
For å gi dere litt ide om hva slags mengde vi snakker om: I slutten av mars pleier vi å ha rundt 90 småpotter og 3 litt større potter (til purre og vårløk). Det høres ut som mye, men disse 90 småpotter dekker bare 4 kasser, eller omtrent 150 cm hylleplass/vindueskarmplass.
Så hvor skal du sette dette? Så lenge plantene ikke har spiret (det er fortsatt frø, ikke en plante), så liker de fleste det varmt, og trenger ikke lys. Så baderomsgulvet, stua, kjøkkenet; alt hvor det er varmt duger. Men så fort de har spiret, har blitt en liten plante, så er det viktigste kravet lys. De fleste steder i huset vårt er det for varmt i forhold til mengde lys vi har å tilby. Så, den letteste løsningen er vindueskarmen i gjesterommet, gangen e.l. Tenk sirka 15 grader og masse lys. Du trenger ikke å kjøpe kunstig lys, men ta i bruk vindueskarmene.
Så kommer ventingen. Husk å vanne regelmessig. Frøene tørker fort ut og da risikerer de for å dø.
Når småplantene når opp til lokket, kan du fjerne det. Hold litt øye på plantene den dagen du fjerner lokket. Det hender de synes dette er tøft, blir slappe og trenger litt avvenning (lokket på noen timer, lokket av noen timer før du tar det helt av).
Lykke til med såingen! Det er utrolig deilig å ha fingrene i disse små potter!
Ha en fin dag!
Liza