Hva har skjedd på Lizas Småbruk

INNBAKT FISK

Published on 2024-02-25 under Oppskrifter
INNBAKT FISK

Innbakt fisk, eller også kalt papillote på Fransk, er en måte å steke fisk på, hvor du pakker inn fisken. Du kan bruke bakepapir eller folie til å pakke inn. Jeg foretrekker bakepapir. Som regel pakker man inn fisken med urter, krydder og grønnsaker og luker så papiret helt tett. Deretter legger man papilloten i oven. Avhengig av fisketypen du bruker og hvor stor stykkene er, så tar det sirka 15-25 min, så er er den klar. Papillote er en veldig vanlig måte å steke fisk i Frankrike, men ganske ukjent her.

For meg, kokken Karin, er matlaging i papillote en av de beste tilberedningsmåter for fisk, fordi aromaene blir konsentrerte. Matlaging med fisk krever skånsom tilnærming og det lukkede bakepapiret hindrer væskefordampning og gir en jevn varmefordeling. Fisken blir myk og smelter på tunga, fordi den er dampet i sin egen jus med smakene av urter og grønnsaker.

Det som også er flott med papillote er at fisken ikke trenger noe særlig ekstra fett. Kun mager fisk som torsk, sei, eller hyse vil trenge/bli bedre med litt smør eller litt olje i papilotte.

Du kan slippe fantasien fritt og legge grønnsaker, urter og krydder du ønsker i papilotten sammen med fisken. Det meste blir godt!

MENGDER Til 4 personerINGREDIENSER Til 4 personer
600 grTorskerygg eller filet
200 grPurre
600 grGulrøtter
2 spiseskje Olivenolje
4 kvast eller 3 ssEstragon
3 tynne skiverSitron
3 klyperSalt

Slik gjør du for (torske)papillote:

 1. Vei og mål opp ingrediensene.
 2. Forvarm ovnen på 180 grader på varmluft.
 3. Sjekk at fisken ikke inneholder noen bein. Fjerne de du eventuelt finner (med pinset).
 4. Bruk 1 bakepapir og form det til en papillotte slik som på bildet.
 5. Del purren overlangs i 2 og skjær delene i tynne skiver. Del gjerne så tyn som mulig slik at de blir ferdig stekt i samme steketiden som fisken. 
 6. Gjør det samme med gulrøttene. Liker du dem ikke al dente, kan det være lurt å koke de 5 min for å sikre at de blir møre samtidig med fisken.
 7. Legg gulrøttene og purreskivene i bunnen av papilotten.
 8. Legg fisken på topp av grønnsakene, dryss på litt salt. Legg sitronskiver og estragonbladene oppå. Til slutt, dryss over litt olivenolje. Da er papilotten klar til å brettes.
 9. Brett bakepapiret over fisken og brett deretter hver av de 2 åpne sidene en gang. Til slutt tar du forsiden av bakepapiret og bretter i motsatt retning for å få formen til en helt lufttett konvolutt. Hele vitsen er at det skal være helt tett slik at den dampstekes. Så klarer du ikke å brette helt riktig, bare lag noe som er lufttett.
 10. Legg papilotten på et stekebrett og sett i midten av oven i 18- 20 minutter.
 11. Papilotten er klar til å serveres. Åpne midten av papilotten. Pass på: det kommer veldig varm damp når du åpner. Servers varmt!

Man kan bytte ut fisken i denne oppskriften med kveite, uer, laks, makrell, ørret, abbor, mm. Når du velger grønnsaker, er det lurt å velge grønnsaker som ikke tar for lang tid å steke. Fisk er som regel klar etter 15-25 minutter med denne metoden. Har du grønnsaker som trenger lengre, kok eller stek dem gjerne på forhand. Papilotte er nydelig med (sjallot)løk, spinat og litt sitron. Fennikel og poteter er også veldig godt. Eller med asparges og vårløk. 

Bon apetit!

Lyst å lære mer om fisk og nydelig fiskeretter? Vi holder fiskeretterkurs 12 april & 29 november

Tagged: , ,