Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hylleblomstbrus – oppskrift

Published on 2020-05-26 under Oppskrifter
Hylleblomstbrus – oppskrift
Hylleblomst-brus
Dette her er min favoritt sommer drink. Hylleblomstdrikk med bittesmå bobler i (tenk sjampisbobler). Noen kaller det derfor hylleblomstchampagne, men du kommer ikke til å danse på bordet med det første etter noen flasker.
Til hylleblomst-brus kan man både bruke rød-hyll og svart-hyll. Svart-hyll er en hageplante med mye større og mer aromatiske blomsterklaser enn rødhyll. Men den er ikke lett å få til hvis man bor litt lengre nord eller opp. Rødhyll derimot vokser vilt mange steder i Norge, spesielt i overgangen fra bebyggelse til skog. Den hører egentig ikke til i Norge, men stortrives i vår natur. Bilde 1 er rødhyll.
 
Hylleblomst-brus ingredienser:
Til 5 liter brus
2 blomsterklaser svart hyll eller 15 blomsterklaser rødhyll
1 økologisk sitron
600 g sukker
2 spiseskjeer hvitvinseddik
4,5 liter vann
11 tomme, rene 0,5 l brusflasker
 
Slik gjør du:
Klipp blomstene når de er i full blomst og tør (bilde 2). Riv skallet fra sitronenen (se 3. bilde) og press jusen. Rist evt. insekter forsiktig ut av blomstene. Ha alle ingredienser i en stor bolle/kjele. Dekk av med håndkle og sett på et kjølig sted fram til dagen etter. Det som skjer er at du ‘fanger’ gjær opp i væsken. Dagen etter, sil væsken gjennom fin sil (evt med tørkle oppi). Hell væsken i rene 0,5 l brusflasker. La 2-3 cm våre igjen uten væske. Skru godt. Legg flaskene på siden i 2 uker på et kjølig sted. Nytt!!!
Noen ganger vil man få litt bunnfall, men det gjør ingenting for smaken. Ved tvil, smak 🙂
 
Ha en fin sommerlig dag!
 
www.lizassmabruk.no
Kurs fra jord til bord
#hyll #hylleblomst #brus #sommer #kurs #frajordtilbord
Tagged: , , ,