Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hvordan kjenne igjen fersk og frisk fisk?

Published on 2024-02-25 under Oppskrifter
Hvordan kjenne igjen fersk og frisk fisk?

Vi har masse fisk i Norge. Både ferskvanns fisk og saltvannsfisk. Norsk fisk er kjent i verden for å være noen av de beste råvarer. Sånn sett er vi veldig heldige her! Det kalde klimaet kombinert med strømende, rent vann, gjør at fiskene trives godt. Noen arter er best i noen sesonger, men du vil alltid kunne finne noe som er fristende.  

Fisk krever litt finnese å tilberede. Det er ett skjørt produkt. Men det flotte er at det finnes så mange variasjoner og muligheter med fisk. I tillegg er det sunt å spise fisk. Det er rik på vitaminer, mineraler, proteiner og noen er rene omega 3 bomber. Man kan bruke hele fisken, fra bein til fiskekraft til lever og rogn. Vi spiser helst villfisk istedenfor for oppdrett, og gjerne ferskvannsfisk. Men hva skal man se etter for å velge fersk fisk mulig? Fiskedisken skal jo også fangstdato stå oppført, men det er greit å kunne se etter disse kjennetegn for å vite om du har noe fersk eller ikke fullt så fersk foran deg!

  • Øyene: det skal være glans i øynene, med svarte pupiller. Hvis øyene er litt tåkete, så er fisken ikke så fersk.
  • Slim på fisken: Når fisken blir fanget, starter en bekyttelsesmekanisme, som gjør at det kommer slim på utsiden av fisken som den mister igjen etter hvert. Så slim på fisken er bra og tegn på at den er fersk.
  • Gjellene: man ser etter rød/rosa gjeller som ikke lukter (den delen av kroppen de puster med). Gjellene forandrer gradvis farge etter aldring.
  • Lukt: Den skal helst lukte litt tang og sjølukt men ikke så mye fisk, hvis den kommer fra havet. Jo lengre siden den ble fanget, jo mere fiskelukten kommer fram. Ferskvannsfisk lukter mindre, og det tar lengre tid før fiskelukten kommer fram. Men den også skal ikke lukte så mye fisk.
  • Kjøtt: Jo fastere kjøttet er, jo ferskere fisken. Det er ikke så lett å ta på fisken når den ligger i fiskedisken, men når du får den på kjøkkenbenken kan du lett trykke på den, da skal den være elastisk, eller kjøttet skal sprette opp igjen.

Ett siste tips, hvis du ser skader på fisken så er det mest sannsynlig at den er oppdrettsfisk eller i hvert fall industriell fanget og bearbeidet.

Lyst å lære mer om fisk og nydelig fiskeretter? Vi holder fiskeretterkurs 12 april & 29 november

Tagged: ,