Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hvem er Karin?!

Published on 2022-11-17 under News
Hvem er Karin?!

Hei! Jeg heter Karin Schiano og har begynt å jobbe sammen med Liza på Lizas Småbruk. Jeg er halv Fransk, halv Norsk, og oppvokst i Frankrike. Jeg brenner for god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer og har vært gourmet kokk i mange år i Frankrike, Canada og Norge. Jeg bor på småbruk.

Når jeg kommer inn en spesiell matbutikk eller på en matmarked, er det som å komme til Tusenfryd for meg og jeg må legge bånd på meg selv for ikke å prøve alle varer. Allerede som barn la jeg alltid en liten matbit på siden av tallerken, som jeg skulle spise på slutten av måltidet. Dette for å bevare den beste smaken i munnen jeg hadde smakt under måltidet! Heldigvis har jeg sluttet med det der, men det er en alltid en glede å spise et godt måltid, og særlig med gode råvarer. Men, bare for å få sagt det også, så kan jeg også spise en frossen pizza!

Vi flyttet til Norge fra Frankrike for andre gangen for 5 år siden og bor nå på et småbruk i Ådalen. Vi stortrives der: vi har elva langs bruket hvor vi har fiske- og krepserett, mens skogen og fjellet er rett bak oss. Det er en fantastisk reise og ikke minst glede vi finner i livet på småbruket med kjøkkenhagen, drivhus, forskjellige dyr osv. Jeg er også ivrig sanker og elsker å gå i skogen for å finne det naturen har å by på. Livet på småbruket byr på så mange muligheter og det er bare så gøy å få til dyrking av en grønnsak eller urt jeg har lyst å bruke, finne en vill vekst jeg ikke har prøvd før, finne en ny sopp, en høne som legger ett egg i en farge jeg ikke har enda, prøve nye dyr, og mye mer!

Jeg tok utdannelse på hotellfagskole i Sveits, men skjønte fort at det var kokk jeg vill bli og jeg begynte å jobbe som kok. Etter noen år i Kanada, var jeg så heldig å få tilbud å bli kjøkkensjef på en Italiensk gourmetrestaurant og jeg jobbet der med stor glede. Etter noen år flyttet jeg til Norge og bodde her i 3 år mens jeg jobbet hos Pascal, med Tommy Østhagen på Kreativ catering og jeg var med å starte Food Story i Oslo. Det er nok takket være food story at jeg ble mere bevisst på økologiske råvarer og hvor de kommer ifra. Der brukte vi kun økologisk eller kortreist mat.

Så flyttet jeg til Frankrike igjen og ble mamma. Da det ble vanskelig å være gourmetkokk og mamma samtidig, hjalp jeg mannen min med firmaet sitt mens jeg lagde god mat til familie og venner, hadde høner og kjøkkenhage. Etter hvert bestemte vi oss for å flytte til Norge igjen. Planen var å drive småbruk for turister, men så kom koronaen og planen ble ikke helt som forventet.

Men, vi hadde jo høner og kjøkkenhage og en vakker dag trengte jeg å kvitte meg med en hane. Som kokk lærer man ikke å slakte hane og derfor endte jeg på hønseslaktkurs på Lizas småbruk. Det ble starten på et samarbeid hvor vi begge holder kurs.

Jeg har alltid savnet å ikke kunne fortelle om maten jeg lager, og plutselig har jeg denne muligheten! Nå holder jeg mange forskjellige kurs som alle sammen handler om matlaging med lokale, sesongsråvarer. Det er fantastikk og kunne dele lidenskapen min og prøve å inspirere folk med en kombinasjon av Norske råvarer kombinert med matlagingserfaringen min. I tillegg har vi det alltid veldig hyggelig med deltakere på kursene. Vi ler godt og ikke minst spiser vi god hjemmelaget mat under hele dagen.

Lyst å se noen av de kursene jeg holder? Sjekk her: www.lizassmabruk.no/kurs. Og det skal bli enda flere forskjellige kurs. Jeg håper vi ses på kurs!

Tagged: , ,