Hønsehold – hvordan starte?
Det er mange som ønsker å starte med høner i disse dagene. Her et innlegg om hvordan å velge rase, hvordan å få tak i høner, hva man trenger å registrere, hva man skal passe på når man kjøper.
Høner er desidert det letteste gårdsdyret; lettere enn katt eller bikkje. Så skal du starte med dyr, start med høner. Høner er nøysomme. Bare husk, oldeforeldrene våre hadde høner. Og de hadde ikke luksus hønsehus med varme, veterinær eller kompliserte matretter til hønene.
Forskjellig typer hønsehold
Det finnes utrolig mange forskjellige hønsehold. Før du går i gang, tenk hvor du har lyst å være og velg rase ut ifra det.
Tar jeg utgangspunkt i ekstremene, så finnes du alt fra de som behandler hønene som husdyr: Dyret blir fraktet til veterinær om det blir syk, får spesielle hjemmelagde forblandinger, blir beskyttet fullstendig mot rovdyr (ved å stenge dem inn i avstengte hønsegård), dyrene får reint hønsehuset veldig ofte, og går kanskje med bleie på inn i huset. Det finnes mange av disse på de forskjellige Fb-hønse-grupper.
Neste ekstremholdet er holdet hvor man synes at dyrene må leve helt naturlig. Blir de syke, så får naturen gå sin gang eller de avlivves, de får finne foret sitt selv ute om sommeren, de er helt frittgående (som betyr de kan gå langt men rovdyr kan da få tak i de), hønsehuset blir reingjort en sjelden gang og alle naturlige atferder får hønene leve ut som de vil.
Siste ekstremet er industrihønseholdet. Her er eneste målet å produsere mest mulig kjøtt eller egg med minst mulig penger og energi. 30% dødsfall i løpet av livsløpet er akseptert. De fleste hobby-hønsehold har nok mest lyst å holde seg unna her.
Før du går i gang, er det lurt å tenke gjennom hvor du har lyst å legge deg mellom disse ekstremene. Det har nemlig noe å si om hvordan du skal utforme hønsehuset, hva slags raser du skal ha osv. På Lizas Småbruk ligger vi nok mye nærmere natur-holdet enn noen av de andre. Dyrene våre får gå helt fritt; vi gir syke dyr ro, fred og for, men ikke veterinær; men dyrene får for året rundt; vil dyrene ruge, får de ruge; vi har ingen varme i hønsehuset om vinteren og de kan gå ut året rundt om de vil.
Raser
Det finnes utrolig mange forskjellige raser, og til og med mange gamle norske raser. Vi tar utgangspunkt i det den norske genbanken anser som norske gamle raser. Vi behandler ikke industriraser. Vi synes de tåler for lite av klima, sykdom, natur osv, til å være interessant for en småbruker eller hobby hønseholder. Alle gamle raser tåler norsk klima, trenger ikke varme om vinteren, men spiser masse for når det er kaldt og de har mye av instinktene intakte.
Hønseraser deles inn i forskjellige typer:
* egglegge-raser: gamle Norske raser: islandhøns, jærhøns, hvit og brun italiener, minorka. Disse høner legger mange egg (5-6 egg i uka), har lite kjøtt på seg, og er ofte litt skvetten og stresset. De kan være aggresiv mot hverandre (og noen ganger mot mennesker, men da er det bare å avlivve dem og spise suppe ). De spiser relativt lite. Kun jærhøns og islandhønse ruger av og til.
* kjøttraser: det finnes ingen gamle norske raser, men Brahma kommer mest i nærheten. Disse høner legger lite egg (2-3 i uka maks), har veldig mye kjøtt på seg. De er ofte veldig rolige og store. De er sjelden aggresiv og spiser mye.
* Hybridraser: mellomtingen. Gamle Norske raser er: Lys sussex, Rhode Island Red, Plymouth Rock. Disse ligger 4-5 egg i uka, har godt med kjøtt på seg og er relativt rolig og avslappet. De spiser mer enn eggrasene og mindre enn kjøttrasene. Lys sussex har ofte lyst å ruge om våren; de andre er ikke så rugevillig.
* Prysraser: raser som har blitt avlet fram for å være pene. Det sier seg selv at disse ikke er topp-eggleggere, topp-kjøttleverandører eller topp-tåler-norsk-klima-høner. Det er utrolig mange høner under denne kategorien, men ingen gamle norske. Silkehøns er den mest kjente.
* Dvergraser: Disse har ofte de samme egenskapene som den store varianten av samme type. Dverger er ofte veldig rugevillig (de kan finne på å ruge 7-8 gg per år, som kan være litt slitsomt). Fantastisk for de som har lite plass eller synes vanlig egg er for store.
Vi har stortsett hybridraser her. Og akkurat som med bikkjer, så gjelder det også for høns at blandinger er ofte sterkere enn renrasete. Så ikke vær redd å kjøpe blandinger. Vi har mest blandinger selv. Bare spør hva det er blandinger av når du kjøper:)
Hvordan kjøpe høner
Når du har bestemt deg for å kjøpe må du jo finne en selger. Hvis du ikke har en nabo eller venn med høner, så kan du se på FB, på finn osv. Det er veldig mange som legger ut kyllinger og høner til salgs. Mange oppdrettere har innavl i flokken. Det er forsovet ikke så problematisk når du kjøper levende (ung)dyr, men jeg ville alltid prøve å få hanen min fra et annet sted enn hønene (haner er som regel gratis), for å sikre at ikke jeg fortsetter innavlen enda lengre.
Hvis du kjøper voksne dyr, pass på å ikke få med deg gamle dyr (1 år eller oppover). Dyret skal være blank og fin på fjærene og rød på kammene. Rosa kam er tegn på at dyret ikke har det bra; pjuskete fjær er ofte tegn på eldre dyr, dyr som har vært mobbet av andre høner eller hønsehold som har hatt altfor lite plass til å komme seg unna hverandre. Du skal ikke ha mer enn 1 hane i din flokk, uansett hva selgeren sier!
Kjøper du kyllinger, vet du ikke hvor mange haner og høner du får, så da må du avlivve hanene senere (de er kjempegod mat!). Det morsomme med kyllinger er at du kan temme dem selv. Men pass på å ikke gi dem navn hvis du har bestemt deg for å spise hanene. Det er mye lettere å spise en brun hane enn Georg! Kjøper du veldig unge kyllinger (dagsgamle eller maks noen uker gamle), trenger de varmelampe i starten for å holde varmen. Eldre kyllinger (6 uker og oppover) klarer seg fint uten varmelame. Kjøper du kyllinger med hønsemor, holder hun dem varm.
Registrering
Når du har kjøpt hønene dine, må du registrere de hos mattilsynet. Det er ikke noe vanskelig. Det er 1 skjema, hvor du huker av for hobbyhold og that’s it. Denne vanvittig lange linken er veiledning hvordan man registrerer: https://www.mattilsynet.no/…/Slik%20registrerer%20du%20hobb…
Vil du lære mer? Vite hva man trenger i et hønsehus, hva man kan fore med, hvordan man holder hønene frisk, hvordan å avlivve haneoverskuddet? Meld deg på kurs. Vi har regelmessig kurs i hønsehold og hønseslakt. Finn de neste datoene og hele kursprogrammet her: www.lizassmabruk.no/kurs
Lykke til med hønseholdet! Det er gøy med høner som spankulerer på tunet! (men du må legge netting over ripsbuskene!)
Ha en strålende dag!
Liza
www.lizassmabruk.no
kurs fra jord til bord