Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Høner – 5 steg til å starte hønsehold

Published on 2017-05-26 under News
Høner – 5 steg til å starte hønsehold

Høner må vel være de mest lettvinte gårdsdyr som finnes. Før hadde stortsett alle et par høner. Har man 2 kvadratmeter til overs i hagen, kan man ha noen høner. De krever lite stell, og gir mye tilbake i form av egg (og kjøtt for de som vil).

1. Lag et hønsehus.

Den kan være veldig enkel eller veldig komplisert. Men egentlig trenger det kun våre et sted hvor de kan sove og legge egg, som ikke reven eller måren kan komme til. Både mår og rev har vanskelighet med trapp, så det kan være fordel å ha en høy inngang med trapp opp. Da slipper du å måtte åpne og stenge hønseluka hver dag. Felleskjøpet har noen små hønsehus de selger, men man kan også lage noe billigere selv. Om natta bor høner gjerne inne, mens de helst er ute om dagen. Våre bor i et lite rom på låven om natta, hvor de har flis på gulvet, og hvor de legger egg i rugekassene eller i et bortgjemt hjørne. Om natta like de å vagle/sove på en pinne (se bilde). Med hjelp av en tidsregulert lampe om vinteren (14 timer lys om dagen), forsetter eggproduksjonen året rundt. Gamle robuste raser trenger ikke varme om vinteren eller godt isolerte hønsehus. Tvert imot tar frost og tørke livet av mange parasitter, så det er en fordel om hønsehuset blir kaldt og ikke altfor fuktig om vinteren.

2: Frittgående høner eller utegård?

Bestem deg for om hønene dine skal være helt frittgående; Høner er stedsbunden og sosiale dyr. Det vil si at de ikke stikker av, kan bli veldig tamme og stortsett går i små grupper. De kommer tilbake hver natt til hjemmet sitt. Mens om dagen liker høner å være ute for å støvbade, sole seg og spise gress og småkryp. Våre er helt frittgående, men du kan også lage en utegård til dem. Våre kan være borte hele dagen i skogen, men kommer alltid inn igjen. De er ikke interessert i veier, men de kan være interessert i naboens blomsterbed hvis det ligger veldig nært. Vil du ikke ha dem frittgående må du bygge en utegård. Stolper og hønsenetting er det du trenger, samt en hammer, og flinke hender. Vil du være sikker at du kan la hønene gå ut i tider med hønseinfluensa osv, må du lage hønsegård med tak over.

3: Velg rase/blandingsrase

Velger du gammeldagse robuste raser og blandinger av disse raser, trenger du ingen ekstra varme om vinteren. Og med hjelp av en tidsregulert lampe, legger de egg året rundt (4-5 per høne per uke). I tillegg har de godt med kjøtt og fjær på seg. Våre er blandinger av Rhode Island Red, Plymouth Rock, Lys sussex og Maran. Hvis du ønsker kyllinger, trenger du en hane, men er det ikke så farlig med kyllinger kan du nøye deg med bare høner. Høner er flokkdyr. De liker å være 2 eller flere. Vi har for tiden 10 høner, 1 hane og 30 kyllinger. Men dette varierer i løpet av året, siden hønene ruger fram nye på våren og sommeren og vi tar ut til salg og eget bruk. Du finner høner til salg på finn.no, FB, genbanken på Hvam osv. Det er ikke vanskelig å finne kyllinger eller høner. Med tanke på innavl kan det være lurt å kjøpe høner fra et sted og hane fra et annet sted.

4: Kjøp forbeholder, vannbeholder, skjellsand og for

Felleskjøpet har alt dette. Her står vannet på en liten varmeplate om vinteren, men om sommeren står det bare rett på gulvet. Vi forer dem med alt av matrester, økologisk kraftfor fra felleskjøpet og avrenskorn (korn som ikke er god nok til menneskemat). Høner er stortsett altetere. De spiser det du gir dem og det de finner ute! Det er noen teorier rundt omkring at de ikke kan spise vise ting, men vi har aldri opplevd at de har blitt syk av maten. Fersk vann får de i en beholder kjøpt på felleskjøpet. Skjellsand trenger du for at hønene kan lage eggeskal. Det krever store mengder kalk, som mangler i Norsk jord.

5: kjøp høns og kos deg med dem!

Har du 2 kvadratmeter, og lyst på høner,  gå i gang! Høner er lite tidskrevende, nøysomme og de takker deg hver dag med ferske egg!

Lyst å lære mer? Meld deg på en av våre hønsehold og hønseslakt kurs!

 

Tagged: , , , , , , , , , ,