Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Honning-fermentert gulerot syltetøy

Published on 2024-01-25 under Oppskrifter
Honning-fermentert gulerot syltetøy

Tør du å prøve noe nytt? Dette syltetøyet smaker litt som gulerotkake og kan brukes selvfølgelig på en brødskive, men også i yoghurt, på en ostekake, i salater, sammen med hvit geitost eller perlespelt/bygg osv.

Det tar sirka en halv time å lage og noen uker tålmodighet etterpå. 

Det går også an å bytte ut gulerøttene med pastinakk eller andre rotgrønnsaker (rødbeter, sellerirot).

Ingredienser til 400 gr eller 2 glass.

150 gr gulerøtter

1 ss rosiner

2 ts fersk revet ingefær eller 1 ts tørket ingefærpulver

1 appelsin (økologisk eller veldig godt vasket, siden du skal bruke skallet)

150 g honning

en blanding av minst 3 av disse:

Frøene fra 4 kardemomme kapsler eller 1 ts med kardemomme pulver

en nellikspiker eller et knivsodd nellik

en knivsodd kanel

0,5 ts koriander frø eller koriander pulver

0,5 ts kumin eller karve, i frø eller pulver

et knivsodd revet muskatnøtt

2 glass, enten norges glass eller glass med skrulokk

Vask glassene godt og steriler dem hvis du vil (la dem koke i vann i 2-3 minutter).

Riv gulerøttene på grov riv. Mortre krydder som ikke er i pulverform fra før.

Bland gulerøttene, rosinene, ingefær og krydderne sammen i en bolle. Riv det ytterste lag fra appelsinskallet av og tilsett så mye til gulerotblandingen til du blir fornøyd med smaken. Jeg brukte sirka halve skallet. 

Pakk blandingen godt sammen i glassene. 

Hvis honningen din er fast, smelt den i mikrobølgeovnen eller varmtvannsbad, men ikke la den bli varmere enn det du trenger for å få den rennende.

Hell honningen over gulerotblandingen i glassene dine. Forsikre deg at massen er dekket med honning (ingenting skal stikke opp over honningen). Tilsett eventuelt litt mer honning hvis ting stikker oppover. Legg eventuelt noe tung på gulerøttene (en stein f.e.) for å holde gulerøttene under honningen. Hvis det stikker biter oppover honningen, risikerer de å begynne å mugne. Det er derfor det er viktig at alt ligger dekket med honning.

Legg på lokket, men uten å skru det fast. 

Sett glassene på en tallerken, i tilfellet det renner over mens det bobler og sett på kjøkkenbenken til fermentering. 

Etter noen dager begynner det å boble litt. Det er bakteriene som har begynt å fermentere honningen din sammen med alle andre ingrediensene. De storkoser seg, mens de spiser sukkerarter, lager melkesyre, masse gode andre smaker og co2 (som er boblene som kommer opp). Etter sirka 10 dager kan du smake på den. Er du fornøyd, kan du sette den i kjøleskapet og spise den når du vil. I kjøleskapet kan du ha på lokk. Vil du ha litt mer syrlig smak i den, så la den stå lengre på kjøkkenbenken (kanskje maks en uke til).

I kjøleskapet fortsetter prosessen med at gulerøttene, krydderne og rosinene blir mykere og frigir smaken sin. Jeg synes at den er på sitt beste etter 5-6 uker i kjøleskapet. Kan oppbevares ganske lenge i kjøleskapet, så lenge alt ligger under honning/væske.

Lyst å lære mer? Vi har fermenteringskurs 1 november , vegetar kurs 20 september, ville vekster kurs 08/ 14 juni og kjøkkenhagekurs 08 mars

Kos deg!

Tagged: , , , ,