Hva har skjedd på Lizas Småbruk

HjemmeSPEKET ANDEBRYST – oppskrift

Published on 2023-02-01 under News
HjemmeSPEKET ANDEBRYST – oppskrift

Lyst til å prøve å speke ditt eget kjøtt til julebord eller nyttårsaften? Denne retten blir akkurat klart til jul! Om du aldri har speket før så er dette en flott oppskrift å begynne med, lett og ikke minst smaker den helt nydelig:). Tørket andebryst er veldig vanlig i Frankrike, men i Norge finnes det neste ikke. Det gjør det ekstra gøy å lage det selv: noe helt unikt. Selve oppskriften tar ikke lang tid, men det krever litt tålmodighet, for brystet skal spekes eller tørkes sakte i 3 uker eller mer før den kan nytes. Klarer du å lage den de nærmeste dager, så kan den nyttes til julaften, romjulen, nyttårsaften eller lengre fremover. 

MENGDERINGREDIENSER
1 stkAndebryst sirka 400 gr
400 grSalt
2 spiseskjePepper korn
Hvis du ønsker: 1 spiseskjeTørkede urter eller krydder (se anbefalinger i oppskriften)

Slik gjør du speket andebryst:

  1. Vei og mål ingredienser.
  2. Gjør klart kjøttet ved å fjerne eventuelle sener som er synlige på siden av kjøttet.
  3. Finn en glassbeholder som er stor nok til at andebrystet kan ligge helt flat. Legg halvparten av saltet i bunnen av beholderen. Legg brystet på saltet med fettsiden opp. Dekk resten av andebrystet med resten av saltet. Hele brystet skal være dekket med salt.
  4.  Legg beholderen i kjøleskapet mellom 12 og 24 timer. Jo lengre den vil stå der, jo mer saltet vil den bli. Personlig syns jeg 18 timer er ypperlig. Etter sirka halvparten av tida har gått, hell av væske som har kommet i beholderen, og pass på at brystet er fortsatt dekket med salt.
  5. Etter tiden i kjøleskap skal man gjøre den klart til tørking. Ta brystet opp av saltet og ryst av. For å fjerne resten av salt på brystet kan du bruke et rent klede eller du kan også skylle den kort under vann. Tørk den godt av med et rent klede etterpå.
  6. Finn fram pepper og eventuelt noen urter. Skal du bruke urter, pass på at det er tørre slik at du ikke risikerer dem å mugne. Bland sammen pepper og krydder, ha dem i en kjøkkenmaskin eller morter og kjør i 30 sekunder eller mort til du får grove biter. På denne måten vil du få mest smak fra urtene og pepperet. Det er mange muligheter her. Du kan bruke røkt paprika, timian, salvie, rosa pepper, karve og nellik. Du kan også finn hakke tørket fiken eller aprikos og gni det i brystet. En annen variant er å legge tørkede appelsinskiver rundt brystet. Appelsin passer ypperlig med and og blir fantastikk nå den er tørket.
  7. Etter du har tatt valget ditt for urter/krydder og kvernet de, ha pepper og krydderblanding på hele brystet og masser det litt slik at alt kommer godt i kontakt med kjøttet.
  8. Legg den i et rent klede i kjøleskapet i minst 20 dager. Jo lengre den vil ligge der, jo tørrere vil den bli, men også jo mer smaker den vil utvikle. Hvis du tør, kan du også la den henge i en kjølig og litt luftig kjeller, og ha en nettingpose eller putetrekk eller noe rundt for å unngå insekter. Da blir smakene enda bedre. I gamle dager brukte man stabburet til å henge opp kjøttet til speking.
  9. Før servering kan du skrape av litt av urteblandingen, ellers kan smaken av peper og urtene blir litt for preget. Det er også ikke uvanlig med litt mugg på brystet. Dette er helt ufarlig, siden muggen kun kan vokse hvor det er oksygen (så kun på millimeteren som er i kontakt med oksygen). Er det mugg, skrap det bort rett før servering eller vask det bort med litt eddikvann under tørkeprosessen (men ikke skrap mens den fortsatt speker).

For oppbevaring kan den ligge i kjøleskapet eller henge på et kjølig sted. For de som er så heldig å ha røker, kan den røkes i tillegg til å bli speket.

Den kan oppbevares i sirka 2-3 måneder. Etter det blir den for tørr.

Til servering trenger du å skjære den i så tynn skiver så mulig. Den kan brukes til salat, spekefat, aperitif, med speilegg, i risotto, eller bare på brødskiver. Men pass på: den blir fort borte, for den er så god!

Bon appetitt!

Lyst å lære mer om speking? Vi organiserer kurs i speking og kjøttpålegg og mange andre spennende kurs Hele kursoversikten er her: www.lizassmabruk.no/kurs

Tagged: , , , , , ,