Hjemmelaget speket svinefilet

Hjemmelaget spekemat høres kanskje vanskelig ut, men denne oppskriften er overraskende enkel! Litt tålmodighet er alt som skal til for å få en smakfull speket indrefilet med deilig røyksmak – perfekt til både kos & på tur!
Ingredienser:
- 1 indrefilet eller ytrefilet av svin (ca. 500 g)
- 1 kg grovsalt
- 1,5 ss røkt paprika
- 1 ss hele svart pepperkorn
Steg 1: Salting
Skjær bort fett og sener fra kjøttet.
- Dekk bunnen av en form eller et dypt fat med et godt lag grovsalt.
- Legg svinefileten oppå saltet og dekk den helt med resten av saltet.
- Dekk til formen med lokk eller plastfolie, og sett den i kjøleskapet i 10-12 timer.
Det er bedre å salte litt for lenge enn for kort, siden saltingen hjelper med å trekke ut fuktighet. Det vil selvfølgelig også påvirke smaken – jo lenger den står, desto saltere blir den.
Steg 2: Tørking
- Etter 10-12 timer, ta kjøttet ut av saltet og skyll det godt under kaldt vann for å fjerne overflødig salt. Du vil merke at kjøttet har krympet.
- Tørk kjøttet med kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle.
- Rull kjøttstykket stramt sammen og surr det til en jevn og fast pølse for å minimere luft inne i midten.
- Knus pepperkorn i en morter og bland med røkt paprika.
- Gni krydderblandingen godt på hele fileten.
- Pakk kjøttet inn i et rent kjøkkenhåndkle (uten skyllemiddel, for å unngå lukt/smak). Poenget er å minimere luftkontakt, men samtidig la kjøttet «puste».
- Merk pakken med startdatoen og legg den i nedre del av kjøleskapet. La den ligge til tørking i 3–4 uker, avhengig av hvor fast/tørt du ønsker den.
- Legg den helst vekk fra grønnsaker, og der hvor det er mest ventilert.
Under tørkingen:
- Snu kjøttet en gang i uken, slik at det tørker jevnt.
- Sjekk at kjøttet ser tørt ut og ikke utvikler mugg.
Servering
Skjær fileten i tynne skiver og nyt den som snacks, i salater eller på smørbrød.
Tips
- Bruk så ferskt kjøtt som mulig slik at bakterier ikke har hatt tid til å utvikle seg.
- Bruk en ren og tørr klut for å unngå unødvendig fuktighet rundt kjøttet.
- Kjøttet trenger luftsirkulasjon, så ikke oppbevar det i en tett beholder.
- Mugg? I seg selv er den ikke giftig. Så lenge smaken og lukten av kjøttet stemmer, er det trygt å spise. Hvis det derimot smaker harskt eller lukter råttent, ikke spis det.
God speking!
Har du lyst å lære mer om spekemat og kjøttpålegg, vi holder kurs fredag 14 mars, her er hele kursbeskrivelsen : https://lizassmabruk.no/event/kjottpalegg-3/