Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hjemmelaget speket svinefilet

Published on 2025-02-20 under Oppskrifter
Hjemmelaget speket svinefilet

Hjemmelaget spekemat høres kanskje vanskelig ut, men denne oppskriften er overraskende enkel! Litt tålmodighet er alt som skal til for å få en smakfull speket indrefilet med deilig røyksmak – perfekt til både kos & på tur! 

Ingredienser:

  • 1 indrefilet eller ytrefilet av svin (ca. 500 g)
  • 1 kg grovsalt
  • 1,5 ss røkt paprika
  • 1 ss hele svart pepperkorn

Steg 1: Salting

Skjær bort fett og sener fra kjøttet.

  1. Dekk bunnen av en form eller et dypt fat med et godt lag grovsalt.
  2. Legg svinefileten oppå saltet og dekk den helt med resten av saltet.
  3. Dekk til formen med lokk eller plastfolie, og sett den i kjøleskapet i 10-12 timer.

Det er bedre å salte litt for lenge enn for kort, siden saltingen hjelper med å trekke ut fuktighet. Det vil selvfølgelig også påvirke smaken – jo lenger den står, desto saltere blir den.

Steg 2: Tørking

  1. Etter 10-12 timer, ta kjøttet ut av saltet og skyll det godt under kaldt vann for å fjerne overflødig salt. Du vil merke at kjøttet har krympet.
  2. Tørk kjøttet med kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle.
  3. Rull kjøttstykket stramt sammen og surr det til en jevn og fast pølse for å minimere luft inne i midten.
  4. Knus pepperkorn i en morter og bland med røkt paprika.
  5. Gni krydderblandingen godt på hele fileten.
  6. Pakk kjøttet inn i et rent kjøkkenhåndkle (uten skyllemiddel, for å unngå lukt/smak). Poenget er å minimere luftkontakt, men samtidig la kjøttet «puste».
  7. Merk pakken med startdatoen og legg den i nedre del av kjøleskapet. La den ligge til tørking i 3–4 uker, avhengig av hvor fast/tørt du ønsker den.
  8. Legg den helst vekk fra grønnsaker, og der hvor det er mest ventilert.

Under tørkingen:

  • Snu kjøttet en gang i uken, slik at det tørker jevnt.
  • Sjekk at kjøttet ser tørt ut og ikke utvikler mugg.

Servering

Skjær fileten i tynne skiver og nyt den som snacks, i salater eller på smørbrød.

Tips 

  • Bruk så ferskt kjøtt som mulig slik at bakterier ikke har hatt tid til å utvikle seg.
  • Bruk en ren og tørr klut for å unngå unødvendig fuktighet rundt kjøttet.
  • Kjøttet trenger luftsirkulasjon, så ikke oppbevar det i en tett beholder.
  • Mugg? I seg selv er den ikke giftig. Så lenge smaken og lukten av kjøttet stemmer, er det trygt å spise. Hvis det derimot smaker harskt eller lukter råttent, ikke spis det.

God speking!

Har du lyst å lære mer om spekemat og kjøttpålegg, vi holder kurs fredag 14 mars, her er hele kursbeskrivelsen : https://lizassmabruk.no/event/kjottpalegg-3/

Tagged: , ,