Hjemmelaget pasta (farfalle) – oppskrift
Med norsk mel og med eller uten pastamaskin
Mel, egg og vann er noen av de mest enkle råvarer vi har på kjøkkenet, og samtidig kan de bli til fantastiske ting som pannekaker og brød. Hjemmelaget pasta er også en av dem. Det er ikke vanskelig å lage og smaken blir fantastisk godt. Barn synes som regel det er kjempegøy å være med i prosessen, så dette kan være en fin helgeaktivitet (eller venneaktivitet).
Ingredienser til 4 personer:
- 200 gr finsiktet hvete eller spelt (evt tipo 00)
- 200 gr finsiktet Emmer, durumhvete eller finsiktet spelt
- 4 egg
- 2 ss Olje
- 4 klyper salt
- evt 120 gr kokte rødbeter for å kunne lage rosa pasta. Dropp dem for vanlig gul pasta. Eller bruk 50 gr mandold eller spinatblader i stedet for grønn pasta.
Slik gjør du:
Mos rødbetene med en gaffel eller i kjøkkenmaskin. Rør rødbetene og eggene sammen i en liten bolle. (for gul vanlig pasta så rør bare eggene løs i en liten bolle). Ha melet i en stor bolle og tilsett eggblandingen i melet. Elt for hånd i sirka 10-15 minutter til deigen blir fin og glatt.
Form så deigen til en ball, ha litt mel rundt og dekk den med et klede. Legg gjerne det hele i en plastpose eller plastboks for å unngå uttørking.
La hvile litt i romtemperatur, kanskje 15 min. Jo lengre den hviler, jo bedre deigen blir.
Når pausetiden er over, dryss litt mel på arbeidsoverflaten. Del deigen i 8 baller, som du flater ut litt.
Har du pastanmaskin: Sett sammen pastamaskinen, sett den på størst åpning og ta hver av de 8 ballene 3 ganger gjennom kjøkkenmaskinen. Brett dem gjerne i 2 etter hver gjennomgang. Bytt til neste åpning (så et hakk mindre) og gjenta (brett sammen, ta gjennom, brett i 2, ta gjennom, osv). Platene som du ikke holder på med kan du legge på et stekerett drysset med litt mel.
Har du ikke kjøkkenmaskin gjør du slik: Rull ut deigen med kjevle til en høyde på sirka 1 mm. Det hjelper å gjøre dette i flere omganger, hvor du bretter deigen i 2 flere ganger underveis. Brettingen og kjevlingen hjelper i å få en smidig og superelastisk deig. Prøv å ikke tilsette mer mel underveis, med mindre det blir veldig klissete. For mye mel vil gjøre at pastaen blir tykkere når du koker den.
Klipp nå deigplatene i brede strimler eller bånd som er sirka 3 til 4 cm bredd med saks, hjul med hakk eller kniv. Kutt deretter båndene slik at du får 4cm*4cm firkanter av deigen. Klyp sammen midten av hver rektangel for å lage fine sommerfugler. La lufttørke på en stekeplate (drysset med litt mel eller dekket med bakepapir) i minst 1 time.
Kok opp romslig med vann i en kjele. Når det koker, tilsett salt og legg farfallene eller sommerfuglene i vannet. Etter 1 minutt er de ferdige. Den beste måte å sjekke om de er ferdige er å smake. Alternativt kan du også se på dem. Når de begynner å flyte, så er de ferdigkokt. Bland med en god saus eller pesto (oppskrift hjemmelaget pesto) og spis med en gang. Nydelig!! 🙂
P.s. Du kan også lage grønn pasta. Da bytter du ut rødbetene med litt mangold eller spinat. Legg mangolden eller spinaten noen sekunder i kokende vann, for så å legge dem i kaldt vann med en gang etterpå. Mos bladene og ha i deigen i stedet for rødbetene.
P.p.s. Italienere bruker gjerne tipo 00 hvetemel og durumhvete til pastalaging, men det går kjempefint å lage pasta med vanlig finsiktet norsk hvete, finsiktet dalalandhvete, finsiktet spelt i stedet for tipo 00. Tipo 00 er egentlig en superfinsiktet hvetemel. I stedet for durumhvete kan du også fint bruke finsiktet emmer eller spelt (durumhvete er egentlig modern emmer variant).
P.p.p.s Vil du heller lage spagetti eller tagliatelle? Klipp eller skjær platene til lange tynne strimler i stedet for firekanter og vipps, så har du tagliatelle eller spagetti (noen pastamaskiner har en ekstra dings du kan sette på for å kutte deigplatene til spagetti eller tagliatelle).
Lyst å lære mer? Vi holder regelmessig kurs hvor du lærer å lage hjemmelaget pasta med forskjellige typer mel, i forskjellige former og med forsjellige sauser. Kursdagen avsluttes med middag med alle deltakere ved langbordet hvor alle kan spise sin egen hjemmelagde pasta. Se kurskalenderen vår her: kurskalenderen