Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hjemmelaget ketchup – oppskrift

Published on 2021-08-13 under Oppskrifter
Hjemmelaget ketchup – oppskrift

Yngste mann i huset er veldig glad i ketchup og siden vi var så heldig å få mange tomater fra våre gode naboer De Haes Gartneri, så kunne vi lage vår egen.

Her er oppskriften vi bruker:

* Har du ikke alle ingredienser, dropp dem eller erstatt med noe som ligner (fennikel-karve f.e.)

* En annen ting er at dette blir en ganske syrlig ketchup med lengre holdbarhet. Hvis du vil ha en mindre syrlig, mer standard ketchup kan du bruke halvparten av eplecidereddiken. Men da får ketchupen en dårligere holdbarhet (men du kan fryse den eller hermetisere den for å øke det igjen)

  • 3 kilo tomater
  • 4 løk
  • 1 chilipepper
  • 100 g brunsukker
  • 200 ml eplecider eddik
  • En knivsodd sennepspulver eller en ts fransk sennep
  • En kanelstang
  • 1,5 ts allehånde
  • 1,5 ts nellik
  • 1,5 ts muskatnøtt
  • 1,5 ts fennikel frø
  • 1,5 ts sorte pepperkorn
  • 1 laurbærblad
  • 1 hvitløksfedd
  • Salt

Slik gjør du:

Kok opp de grovhakkede tomatene, grovhakkede løkene og den grovhakkede chilien og la småkoke mens du rører av og til. Når alt er mykt, presser du tomat blandingen gjennom en grov sil. Tilsett sukker, eddik og sennep til tomatjusen. Ha tilbake i kjelen og tilsett alle andre krydder (hvis du har et te-egg kan du ha krydderne opp i den slik at det blir lettere å ta de ut igjen etterpå). La småkoke til du er fornøyd med konsistensen (det kan ta alt fra 20 minutter til 3 timer), avhengig av hvor fuktige tomatene dine var. Fjern krydderne (bruke en sil, øse e.l.). Smak og tilsett det som evt. mangler. Kok opp noen flasker og ha tomatketchupen i flaskene. Lukk med en gang. Oppbevares i kjøleskapet i noen måneder. Ønsker du lengre holdbarhet, kan du hermetisere flaskene.

Nytt tomatsesongen!

Liza og gjengen

Tagged: , , ,