Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hjemmelaget godteri av bær eller frukt – oppskrift

Published on 2023-04-04 under Oppskrifter
Hjemmelaget godteri av bær eller frukt – oppskrift

Godteri av bær

På høsten bugner det av modne bær og frukt overalt. For mye til å spise alt på en gang og her på småbruket lager vi syltetøy, saft, iskrem osv for å konservere alle de gode smakene i mange måneder framover. Men en del fryser vi som hele bær, slik at vi kan lage hjemmelaget godteri eller fruktremser senere. Bærene og fruktene blir most for så å tørke inn, slik at de får en lang holdbarhet, til langt ut på vinteren og en fantastisk smak. Fruktremser kan du lage med alle mulige slags frukt og bær. Smaken blir litt som drops, mens konsistensen er mer som lakrissnører.

Ingredienser, til 2 ark på 24*30 cm

ingredienser til fruktremser

500 g bær eller frukt (solbær, rips, blåbær, plomme, pære, jordbær, kirsebær, gjerne fra fryseren mm)

500 g epler (eller pære, mango, banan mm)

1 sitron

150 g honning

Sett ovnen på den laveste innstillingen du har (her er det 50 C). Leg et bakeark, eller silikonark på 2 stekeplater.

Skrell eplene. Ta ut epleskrottene og skjær eplene i terningene. Gjør det samme med eventuelle andre store frukt du bruker. Ha alle bær og frukt i en kjele. Press ut sitronen og tilsett saften til kjelen. Kok opp og la småkoke inntil alt er mykt og mosete (sirka 20 minutter). Ta en bolle og sett en siv over bollen. Ha fruktmosen opp i siven og arbeid den gjennom med en skje. Du ender opp med sirka 700 g fruktmose. Tilsett honningen og bland godt.

Fordel mosen over de 2 bakearkene dine, spre det ut til en fruktmose-ark. Pass på at den er sirka like tykt overalt.

Sett stekeplatene i ovnen og la stå i 10-18 timer, inntil fruktmosen er fullstendig tør og kan lett dras av bakearkene. Vi pleier vi å la det gå over natta. Rull opp og kutt i 1 cm brede remser. Har du dehydrator kan du bruke den i stedet for ovnen din.

Oppbevares i bakepapir eller noe annet pustende i opptil 5 måneder.

et bærark! 🙂

Lyst på flere bæroppskrifter? Denne paien her slår alltid an og kan benyttes for alt du har av frukt eller bær i fryseren eller hagen.

De fleste kjenner kun rabarbra som syrlig søtsak. Men her får rabarbraen en hel annen rolle, kombinert med fisk, ingefær og soja. For rabarbra, stikkelsbær eller rips fra fryseren eller rett fra hagen.

Smaksatt eddik er gøy å lage og de meste av bær og frukt kan brukes. Det blir spennende nye dressinger!

Lyst å lære mer? Vi holder kurs i fermentering, sylting, dyrking og mange flere temaer. Sjekk ut kurskalenderen vår her:

Tagged: , , , ,