Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hjemmelaget bacon – oppskrift

Published on 2017-11-08 under Oppskrifter
Hjemmelaget bacon – oppskrift

Tanken å speke kjøtt, eller å tørke rå kjøtt for så å spise det seinere, virker skummelt. Men det er ikke så vanskelig og skummelt å få det til som det høres ut som.

Hjemmelaget bacon er noe av det enkleste man kan speke. Det tar kun 5 dager. Du trenger en bit fersk og usaltet svineside (den delen som sitter over magen eller over ribbeina; en slakter bør kunne hjelpe deg med det), salt, urter og en tom skuff i kjøleskapet. Hjemmelaget bacon er spennende å lage og smaker forskjellig for hver gang. Den blir desidert kjempegodt.

Ingredienser til 2 kg svinekjøtt:
2 kg fersk svineside eller svinebuk
800 g salt
200 g sukker
Noen laurbærblad, smuldret opp
20 einerbær, knust
25 svarte pepperkorn, knust
1 tom og renvasket skuff fra kjøleskapet ditt

Slik gjør du:
Dag 1: Legg kjøttet ditt på en fjøl og sjekk at den er relativt glatt. Fjern eventuelle flikk eller spekk som stikker ut. Bland alle ingrediensene unntatt kjøttet i en bolle.
Ta grønnsakskuffen fra kjøleskapet, dryss en hånd med saltblandingen i bunnen. Legg kjøttet på saltet med skinnen ned. Fordel en hånd med saltblanding over toppen. Totalt bør du bruke omtrent 1/5 del av saltblandingen din. Bruk hendene til å gni forsiktig saltet inn i sidene osv. Sett skuffen i kjøleskapet. La stå i 24 timer.
Dag 2-5: Ta ut skuffen, løft kjøttet ut av skuffen, og hell ut vannet som har rent ut av kjøttet. Tilsett 1/5 del av saltblandingen og leg kjøttet tilbake i det. Gni saltet forsiktig inn og sett skuffen i kjøleskapet igjen. På dag 5 bruker du det siste av saltblandingen din. I løpet av disse 5 dagene vil kjøttet få en mørkere farge og hver dag vil det renne ut mindre vann. Hvis du har tilsatt vanlig salt vil kjøttet bli grå-farget sakte men sikkert.
Dag 6: ta kjøttet ut av skuffen, vask det under springen (la bare vannet renne over det, ikke gni) og tørk det godt. Du kan eventuelt nå pensle kjøttet med litt epleeddik for økt holdbarhet.
Nå må du ta et valg. Hvis du ikke skal henge kjøttet til modning og videre tørking, kan du nå vikle det i litt matpapir og legge kjøttet tilbake i kjøleskapet og begynne å spise det når du føler for det.
Hvis du skal henge kjøttet til modning og videre tørking skal du gjøre følgende: Heng kjøttet inne eller ute på et sted hvor det er 10-18 grader; ingen direkte sollys, masse ventilasjon og aller helst en luftfuktighet på 60-80%. Her har vi hengt det i garasjen på høsten med kjempegodt resultat, men vi har også tatt i bruk en av matbodene i huset når det ble for kaldt ute. La kjøttet henge i 5 dager. Etter det, nytt!

* Baconstykker kan du ha i kjøleskapet i flere måneder, helst pakket i noe pustende. Den vil bare bli fastere og hardere over tid. Baconskiver/strimler bør du spise innen 2 dager.

* Hjemmelaget bacon blir mye fastere enn bacon du kjøper og den mister nesten ikke noe vann når du steker den.

* Bacon kan lages med alt slags kjøtt, men tradisjonelt lages det med kjøttet på buksiden til svinn (tilsvarende kjøttet man bruker til lammerull). Her har vi laget lam-, reinsdyr- og kalvebacon.

* Husk at du jobber med rå kjøtt uten holdbarhetsstempel. Vask hendene og utstyr med vann og såpe og stol på sansene dine når du skal spise. Det skal se godt ut, lukte godt og smake godt. Er du i tvil kast eller prøvesmak en mini-bit før du hiver inn.

Lyst å lære mer?
Vi holder spekekurs 3. april:
http://www.lizassmabruk.no/event/konservering-av-kjott-2/

Ha en fin dag!
www.lizassmabruk.no
Kurs fra jord til bord

Bildene er fra Helge Eek, baconnet er laget på Lizas Småbruk:)

Tagged: , , ,