Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Hjemmedyrkede BELGFRUKTER!

Published on 2024-01-26 under News
Hjemmedyrkede BELGFRUKTER!

I år har vi for første gang dyrket våre egne belgfrukter. Det ble en stor innhøsting med en herling blanding av mange forskjellige bønner. Koketiden varierer for disse, så helt ideelt er det ikke at de ble så blandet. Men vakkert ble det! 

Mange er litt usikkre om hvordan å bruke belgfrukter, så her følger det noen tips:

Belgfrukter er en fantastisk kilde til proteiner, gir mange muligheter til matlaging og kan brukes på mange forskjellige måter. De har også mange vitaminer, mineraler og fiber. De inneholder ikke noe kolesterol eller gluten. De er veldig mettende og har lav glykemisk indeks. 

Noen kan kokes direkte (linser), mens de allerfleste øvrige har godt av å bli bløtlagt først. Bløttlegging er en viktig prosess, som minsker koketiden, og gjør belgfruktene lettere å fordøye. Samtidig bevarer bløttlegging vitaminene. Bløttleggingen tar litt tid, så det letteste er å legge belgfrukt i vann før du legger deg eller før du går på jobb.

Langtids blottlegging

Legg belgfruktene i minst 3 ganger så mye kaldt vann som volumen deres er. Etter 6-12 timer, skyll 2 ganger med kaldt vann og lag oppskriften din.

Rask blottlegging 

Bruk samme mengde vann og belgfrukt, kokk opp, ta av varmen, ha på lokk og la det hvile i 1 time. La vannet renne av, skyll og bruk til oppskriften din.

Tilsetning i bløttvann

I bløtlegging- og kokevannet kan du bruke timian, rosmarin, laurbærblad, hvitløk, løk eller nellik, både til å øke smaksopplevelsen men også til hjelp med fordøying.

Mengder

1 dl tørket belgvekster tilsvarer sirka 2-2,5  dl ferdig kokte belgfrukter (litt mer med linser, litt mindre med bønner og erter), og de kan dypfryses. Så det kan lønne seg å lage store porsjoner.

Lyst å lære mer om bruk av belgfrukter og få mange spennende oppskrifter? Vi holder vegetarkurs 20 september

Tagged: , , , ,