Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Gulrothummus & rødbethummus

Published on 2024-01-25 under Oppskrifter
Gulrothummus & rødbethummus

Hummus har blitt veldig populær i Norge, men også i mange andre land i verden. Det er vanskelig å si hvor hummus opprinnelig stammer fra, men opphavet er i Midtøsten. Det er litt av en kamphistorie om opprinnelsen til hummusen. Det er ikke mindre enn åtte land som tror at denne smakfulle oppskriften stammer fra dem: Libanon, Israel, Palestina, Hellas, Tyrkia, Armenia, Syria, Jordan og Egypt. Humus dukket først opp på 1400-tallet i det osmanske riket, men hvor nøyaktig vet vi ikke og det kanskje ikke så viktig. Uansett, hovedsaken er at den smaker nydelig!

Den vanlige oppskriften for hummus er laget med kikkerter, tahini, kumin, sitron, hvitløk og olivenolje. Dette er en stjerne i orientalsk mat. Den kommer i mange varianter og blir servert til dips, mezze og snacks, men kan også brukes som pålegg i en wrap eller sandwich, og den setter stemning på tapasbordet. I tillegg er den ganske sunn, med belgfrukter som er rik på proteiner. Det er gøy å kunne lage denne oppskriften for det finnes veldig mange variasjoner du kan lage med den: tilsett gulrøtter, rødbeter, brokkoli, erter, chévre og urter, paprika, søtpoteter osv. Og du kan også bytte ut kikkertene med andre sorter belgfrukt som erter, bønner, linser eller med noen grønnsaker. 

Ingredienser til gulrot hummus

MengderIngredienser til 6 personer
  
360 gr Gulrøtter 
80 grKokte røde linser
2 cafe skjeFersk gurkemeie
8 klyperKarve
2Små hvitløksfedd
2 ss skje(Raps)olje
2 ssAppelsinsaft
 Salt & pepper
2 ssTahini

Slik gjør du – gulrot hummus 

 1. Forvarm ovnen på 180 grader.
 2. Vask og vei gulrøttene og skjær de i strimler 3-4 cm tykke biter. 
 3. Dekk en bakplate med bakepapir og legg gulrøtter bitene oppå. Hell over litt rapsolje. 
 4. Stek i ovnen i ca 30 minutter til gulrøttene er myke.
 5. Mens gulrøttene stekkes kan du gjøre klart alle andre ingredienser. Rasp 2 teskje fersk gurkemeie (eller bruk ferdig pulver), rens hvitløksfeddet. Vei og mål de forskjellige ingredienser.
 6. Når gulrøttene er ferdigstekt legger man alle ingrediensene i en passe stor morter eller bolle, unntatt oljen. Du kan også bruke en blender, hvis du ønsker en mer most humus. 
 7. Mortre alt i morteren/bollen/blenderen. Det skal se ut som en grøt når den er ferdig most.
 8. Tilsett olje, litt salt og pepper og smak til. Du kan tilsette litt mer olje hvis du ønsker en litt mer glatt konsistens.

Ingredienser til rødbet hummus

MengderIngredienser til 6 personer
  
360 gr Rå rødbeter 
80 grKokte kikkerter
2 cafe skje1 cafe skje TimianRosmarin 
1 ssHonning
2-3 stkHvitløksfedd
2 ss skje(Raps)olje
2 ss skjeTahini
 Salt & pepper

Slik gjør du – Rødbet hummus 

 1. Forvarm ovnen på 180 grader.
 2. Vei rødbetene og del de i 4-5 cm bitter. Ved å dele de, vil de bruke mindre tid på å bli ferdig stekt. 
 3. Dekk en bakplate med bakepapir og legg rødbetene oppå. Dekk eventuelt på med et lokk eller aluminiumfolie, da går det enda fortere å steke de.
 4. Stek i ovnen i ca 11/2 time til rødbetene er myke. De siste 30 minuttene av steketiden, kan du tilsette hvitløksfeddene med skall på ovnsbrettet. Ved å steke hvitløken, vil hvitløksmaken bli mer balansert og passe ypperlig med rødbetene
 5. Mens rødbetene stekker kan du gjøre klart alle andre ingredienser, veie og måle de opp.
 6. Når rødbetene er ferdigstekt, skrell hvitløken. Ha alle ingrediensene i blenderen, unntatt olje. I motsetning til gulrot hummus er det best å bruke blender, ellers vil hummusen bli ganske kornete, og får ikke en så behagelig konsistens.  
 7. Mos alle ingredienser sammen. Det skal se ut som en grøt når den er ferdig most.
 8. Tilsett olje, litt salt og pepper og smak til. Du kan tilsette litt mer olje hvis du ønsker en litt mer glatt konsistens.

Håper det smaker!

Lyst å lære mer om småretter eller grønnsaker vi holder Norsk tapas kurs 20 april & 9 november , vegetar & grønnsaker 20 september

Tagged: , ,