Hva har skjedd på Lizas Småbruk

GRØNNSAKSTÅRN – Oppskrift

Published on 2022-12-07 under News
GRØNNSAKSTÅRN – Oppskrift

Grønnsaker skal også stæsjes opp til i jul! Tanken bak denne oppskriften er å lage et delikat tilbehør til julemat med vintergrønnsaker som ser flott ut og en litt annen måte å spise kålrot og gulrøtter på. De av dere som dyrker selv har sikkert noen grønnkål i fryseren, og mange butikker har det nå. Men finner du ikke grønnkål, så dropper du det bare eller erstatter det med noe annet grønnt. Oppskriften kan lages på ettermiddagen og varmes opp før servering og alle grønnsaker kan byttes ut med andre grønnsaker.

MENGDER til 4 personerINGREDIENSER
400grGulrøtter
1 LitenKålrot
50 grGrønnkål
 en klypeNigella frø eller sesame frø
 1 ts eller 1 ss, avhengig av hva du likerSmør til gulrot pure
 Salt & Pepper

Slik gjør du:

  1. Vei og mål opp alle ingredienser
  2. Sett oven på under og overvarme på 160 grader. Skrell kålroten, og skjær den i tynne skiver (sirka 3 mm tykke). Legg de på et stekebrett, eventuelt på bakepapir. Sett brettet i ovnen i sirka 15 min, til skivene er møre. Hvis du vil ha en litt mer gylden farge, kan du pensle litt olje på dem før du setter dem i ovnen. Eller hvis du ikke er så glad i kålrot kan du pensle på litt lønnesirup som vil karamellisere litt og gjøre kålroten mer søtt.
  3. Sett en kjele med vann på komfyren og la det koke opp. Dell gulrøttene i grove bitter og legg de i det kokende vannet. Kok de til de er møre (sirka 15 min). Hell av vannet og mos gulerøttene med en gaffel eller kjøkkenmaskin til ønsket konsistens.  Tilsett litt smør, salt og pepper hvis du vil og smak til. Hvis du ønsker å ha litt ekstra spennende smak på mosen, kan du tilsette litt muskatt, litt karve eller nellik for en skikkelige julete mos.
  4. Sett en stekepanne på lav varme på komfyren. Vask grønnkålen. Ha litt olje i stekepannen og legg grønnkålen i. Den trenger ikke å bli gjennomstekt; det holder med bare noen minutter. Steker du den lenge vil den miste mye av fargen sin.
  5. Da har du alt klar for å bygge opp tårnet.
  6. Bruk et lite glass for å skjære ut små sirkel med kålrot. Du trenger 4 skiver per tårn.
  7. Legg først en kålrot skive på en tallerken. Så legger du litt grønnkål på det, deretter litt gulrotmos. Så en ny skive kålrot, litt grønnkål, litt gulrotmos, en skiv kålrot, litt grønnkål, litt mos, og en siste skive kålrot.
  8. Dryss på litt nigellafrø eller sesamfrø til pynt.
  9. Ferdig! 🙂
  10. Tårnet kan settes opp tidlig på dagen og varmes opp i oven på lav varme i 10-15 min på 150 grader før den skal serveres. Har du ikke grønnkål kan du velge en annen grønn grønnsak som spinat, mangold osv. Du kan egentlig bytte på alle grønnsaker, så lenge du har i hvert fall en grønnsak som er litt fast til å lage skiver. Og tenk gjerne litt farge når du skal velge grønnsaker.

Da er den klar til å nytes! En flott grønnsaksrett som tilbehør med juletallerken, pinnekjøtt, fisk eller kjøtt.

Lyst å lære mer? Vi holder mange kurs med grønnsaker i hovedrollen, slik som vegetarkurs, norske tapas og gryteretter. Vil du heller gå et steg tilbake i produksjonen, så har vi kjøkkenhagekurs (grønnsakene må jo dyrkes….) og syltekurs (for de må oppbevares). Finn hele kursoversikten på http://www.lizassmabruk.no/kurs

Tagged: , , , ,