Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Grønnkål pesto

Published on 2023-11-30 under Oppskrifter
Grønnkål pesto

Den tradisjonelle pestoen er som regel laget med basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk, olivenolje og litt sitronjus. Men du kan lage pesto med andre ingredienser også. For at det skal være en pesto, trenger man bladurter eller bladgrønnsaker, noen nøtter, en ost og noe olje. Man trenger ikke å være nøye med mengder. Noen liker mer hvitløk, noen mer olje, så kos deg med å smake. Til dagens oppskrift har jeg brukt grønnkål. 

Grønnkål er en gammel sort, en hardfør bladkål som er den mest næringsrike i kålfamilien. I løpet av de siste tiårene har den gradvis gjenvunnet sin plass på tallerkener takket være sitt rykte som supermat.Den lett å bruke, billig, velsmakende og veldig lett å dyrke. Hvis du ikke har for mye snø hos deg, kan du ha grønnkål i grønnsakhagen din hele året. Mange liker å bruke den etter noen netter med frost, for da blir smaken litt mer søtlig. Det er karbohydrater som dannes om til sukker når den får litt frost. I tillegg til smaken er grønnkål kjent for høyt innhold av vitamin C, men også proteiner, vitamin E, fiber, antioksidanter og mye mer.Den kan nytes rå eller kokt i matlaging. Du kan bruke den rå i smoothies eller salater, steke den som chips, koke den i supper og paier, ha den på pizza osv.

Når du skal lage pesto kan du bli så kreativ du vil: bruk soltørket tomat, rukkola, løvetann, ramsløk, persille, gulrotris eller urter! Som nøtter kan man bruke hasselnøtter, mandler, cashewnøtter, valnøtter, osv.

Tradisjonelt bruker man parmesan som ost, men du kan erstatte med andre guloster. Velg gjerne tørre, godt modnete guloster, som gammel erik, gammel fanaost, brimi sæterost, cheddar fra Thorbjønrud, mm. Osten er vanligvis saltet, så smak litt før du tilsetter mer salt.

Det finnes mange gode oljer. I Italia bruker de selvfølgelig olivenolje, men du kan også bruke en god rapsolje. Oljen har en smaksfunksjon, og en konserverende funksjon. Når pestoen er dekket med olje, kommer ikke oksygen til, og pestoen får en lang holdbarhet. Men så fort en bit med pesto stikker oppover oljen, kan det oppstå mugg. Det er derfor lurt å helle litt olje på toppen hvis du ikke skal spise pestoen med en gang. 

For å beholde den finne grønne farge finnes det et triks. Legg grønnkålen eller hva du måtte ønske av blader i kokende saltet vann i 10-15 sekunder. Ta ut og legg i iskaldt vann. Tørk forsiktig ved å legge på et klede. Dette vil gjøre klorofyllet i bladene mer synlig, som derfor vil beholde sin svært grønne farge. Lar du bladene ligge for langt i det kokende vannet, vil du derimot la klorofyllet spre seg i vannet, og bladene dine blir brune. Å senke bladene raskt i isvann etterpå forhindrer overkoking. Men har du ikke lyst å gjøre dette, så går det helt fint også. Grunen du finner sitronjus i de fleste oppskrifter er også for å bevare fargen (i tillegg til smak og litt økt holdbarhet).

Til 1 glass grønnkål pesto

200 gr grønnkål 

70 gr hasselnøtter eller andre nøtter du liker

70 gr parmesan eller annen gulost

1-2 fedd hvitløk

1/2 sitron

100 ml olje (raps, oliven, eller det du liker)

Salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Hvis nødvendig, vask bladene og tørk godt.
  2. Stilken fra grønnkål kan være ganske trevlete. Selv om denne delen inneholder mye fiber er det lurt å fjerne stilken. Det kan fort gi en ubehagelig konsistens i pestoen.
  3. Hvis hasselnøttene ikke er ristet, varm opp en stekepanne på middels varme. Rist nøttene i den til de er gylne (sirka 3 minutter). Følg godt med, plutselig er de brente! Flytt dem over til en bolle slik at de får avkjølt seg litt før de går i pestoen.
  4. Riv osten grovt.
  5. Ta skallet av hvitløksfeddene.
  6. Mortre sammen: nøtter, grønnkål og hvitløk. Tilsett så osten og mortre igjen.

(Her kan du også bruke en food processor hjemme. Ikke kjør kjøkkenmaskinen for mye for da kan pestoen bli for kremete, og du mister fort grønnfargen hvis det blir for varmt i maskinen.)

7. Hell i halvparten av oljen og bland godt.

8. Tilsett resten av oljen til du får den konsistensen du ønsker. Smak om du vil tilsette sitronjus, salt og pepper etter smak.

9. Ha i glasset ditt og hell litt olje på toppen. Hvis pestoen kommer i kontakt med luften, kan det mugne. Er pestoen dekket med litt olje, holder den seg veldig lenge. 

Bon appétit !

Her finner du andre oppskrifter med grønnkål:

Grønnkål & aromasopp lasagne

Grønnsakstårn

Har du lyst å vite mer om hvordan bruke grønnsaker, lage spennende vegetar retter, lær om mange muligheter med belgfrukter? Vi holder vegetar kurs lørdag 10 februar og fredag 20 september.

Tagged: , , ,